Sunday, July 10, 2016

#teamrayasabah PROLOG

Assalamualaikum

Selamat hari raya semua. Korang apa kobar ? Aku baik, aku harap korang pun baik. Sebelum pape, aku nak minta maaf zahir batin kalau aku ada salah silap dengan korang (macamlah ada yang baca).

Apasal "team raya sabah" pulak weh ? Kan aku orang Selangor, sedaramara pun duduk Selangor semua. Kalau cakap raya Kelantan pun ok la jugak kan. Tapi belum tiba hari itu kan ? Eh, apa ni ? Wakakaka.

Ok ekceli, kenapa kitorang satu family raya Sabah ? Sebab majlis hantar menantu si Seha tu di Sabah.

Ok, for da pestaim kitorang datang, aku buat sikit la posting pasal trip kitorang 5 hari 4 malam kat Sabah. Dari KLIA2>KK>Kundasang>KK>Sipitang>KK>KLIA2. Tapi, disebabkan ni posting perkenalan, aku nak post dulu la. Hahahaha. Banyak merapu je ni aku rasa.

Ok, jumpa kat post seterusnya.

Monday, June 20, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 4&5)

Assalamualaikum

Ok kita sambung balik cerita bekpek trip aku dengan kengkawan aku pada hari 4.

Isnin 8Feb2016

Pagi aku dan geng di Selangor. Pagi² lagi dah bangun, siap² nak bertolak awal ke Janda Baik rumah si Ali roisah a.k.a sarjen trip kitorang ni. Bajet dalam pukul 8 pagi nak bertolak. Tapi ada bebudak ni yang lambat siap lambat bangun lambat segala atok nenek la, jadi umi pun apalagi memasak la kat dapur tu mihun. Masak dengan ayah giteww. Baik je habis masak, bebudak ni sampai. Kenapa aku panggil budak laki bebudak ? Sebab diorang ni memang macam budak, banyak kerenah. Dah la yang sebijik kereta bujang tu pergi KL tak roger pape langsung kat kitorang. Tau² pukul 2 pagi baru sampai. Mujur sangatlah waktu diorang sampai tu, geng yang dah sampai sesama tadi duk congok gi tengok bola. Haaa, sebab tengok ke bola dan sampai lambat la diorang berpagiaaaaannn sangat bangun paginya. Subuhnya pun subuh dinasor dah. Aku ni membebel kat sini pulak. Hahaha. Pekdah pekdah.

Ok sambung, lepas makan apa semua. Kitorang beransur la bertolak ke Janda Baik. Aku sedih la baru sehari kot duk rumah nak pergi dah. Takpe umi ayah ku, nanti anakanda mu akan pulang jua ke pangkal jalan. Muehehehe. Drama jap.

Perjalanan dari rumah aku ke Janda Baik tak lama pun dalam 2 jam lamsam gitu la. Molek Zohor sampai rumah Ali. Nak dijadikan cerita, masa lepas tol Gombak tu, jem gile babun. Masa tu siapa yang tak guna tacENgo memang la akan beratur panjang. Kereta sarjen ni pakai tacENgo, so memang tak sangkut sangat la. Aku sebenarnya sejujurnya kesian kat geng yang lain. Aku tau si sarjen dengan cip kitorang ni eksaited nak gi jumpa mak diorang. Tapi, meninggalkan orang asing kat negeri asing bagi diorang adalah satu kesilapan sebenarnya. Walaupun kita dah bagi lokasi dan arah, tapi tetap orang asing tidak asing dengan keasingan. Ko paham² je la. So, dekat Genting Sempah kitorang tunggu yang lain siap gi kencing lagi. Tapi tak sampai² jugak. Rupanya diorang sesat gi terus masuk Bentong. Lama jugak la nak tunggu diorang datang u-turn. Siap membeli buah berangan lagi. Redha je la. Inilah ujian bagi orang yang bekpek. Sesat² ni benda biasa. Ecewah !

So sampai je rumah sarjen, aku eksaited tengok kolam ikan yang besorrr dinasor. Tak, sebenarnya si cip yang eksaited tunjuk kat aku. Aku pun eksaited sebab banyak gileeerrrr ikan. Nak berangan jadi Bawang Putih Bawang Merah nyanyi ikan kaloi, tapi malu kokram je. Gerammm makk nak mancing je hoi !

Kitorang rest² sekejap. Aku solat terus jamak qasar. Biar sedap sikit duduk. Bebudak ni dah menyantap dah waktu aku tertidur kat bilik adik si sarjen ni. Sempat la kenal² dengan adik ipar cip. Banyak aku bagi nasihat kat dia pasal hal² kedewasaan ini. Ceh, poyo gitu. Yelah, siapa la tak kenal aku ni, pakar motivasi on the go orang kata. Tauliah je takde. Hahahaha. Selesai bebudak menyantap, diorang kejut aku suruh makan. Hmm, ok la lapar jugak. Ingatkan makan nasi, sekali tengok bihun sup utagha hat kalar kuning tu. Dengan laksa penang. Weh, mak hang macam tau² jaaa aku suka bihun dengan laksa ni weh sarjennn ! Teghima kasih la nohhh, aku tambah siap 2 kali. Nak pi round ketiga, aku teringat laksa pulak. Aku makan laksa la pulak. Kenyang jangan habaq la. Hahaha. Aku ingat semuanya dah makan, sebab tu aku makan tak hengngatt tu, sekali datang sorang duorang nak join makan sekali. Ceittt, terbantut aku nak tambah kali ke4. Terus aku undur diri sebab rasa bersalah makan banyak sangat. Aku ingat kalau tak habis, aku nak minta bungkus. Hahaha. Over beteiii !

So semua dah solat apa semua. Sebelum bertolak sebelum asar tu, aku sempat la tinjau² kawasan dekat dengan rumah dia tu. Dekat sangat dengan air sungai. Dapat la celup kaki kat situ. Eksaited, tapi takleh nak mandi la. Sebabnya nak mandi camne, baju takde. Yang ada couple, boleh la beli aiskrim, share. Aku dengan yang single ni terus² move on gi tempat lain. Dan tetiba 2 orang mamat ni ikut kitorang. Yang sorang tu aku tau dia memang suka mengekori aku. Aku berasa tidak selesa, tapi aku cuba buat² tak tahu. Hahahahaha. Ayattt.

Kitorang bertolak ikut highway balik gi Tapah. Bagi aku la kan, jauh sangat. Kalaulah diorang ni ikut jalan dalam, hmm mesti dah sampai awal. Tapi sebab takut sesat lagi, so ikut je la jalan luar. Aku dah keboringan dah duduk kat kereta ni.

Pukul 10 malam baru sampai Cameron. Kitorang menginap dekat Homestay Dahlia, Kg Taman Sedia. Kampung orang melayu. Majoriti melayu. Sedap mata memandang la nampak makcik² pakcik² kat sini semua melayu kan. Lepas check in, kitorang lapar dan so on, mandi² apa semua, keluar cari makan. Semua acah² badmood. Sebab ngantuk vs lapar, siapa yang tak moody. Tapi aku je sorang chill. Choii ! Hahahaha. Sebab aku single masa tu, so aku tak moody. Yang moody ni yang ada pasangan. Ahahahaha. Agak² kalau aku ada pasangan masa tu, moody jugak tak ? Aku harap taklah. Lantak pi la dia nak buat apa. Huhuhu. Lagipun malam tu dia tak ikut kitorang keluar cari makan. Eh jap, DIA ??? Kahkahkahkahkah ! Ok dah, part tu kita skip ok. Lalalalala.

Habis makan apa semua. Terus balik bilik. Alhamdulillah bilik walaupun takde aircond, tapi tetap sejuk macam ada 10 aircond. Hahahaha. Jenaka tak aku ni ? Haha. Bilik agak mahai la rm250/malam pada cuti umum raya cina ni. Tapi alhamdulillah, bilik besar jugak boleh muat 10 orang. Yang perempuan ok je. Yang lelaki aku taktau la. Aku tengok (masa pintu terbuka), diorang tidur peluk². Wakakaka. Aib tak ni aku cerita ? Tapi bagi aku, diorang ukhwah akrab sungguh². Tak malu pun peluk masa tidur. Nak kata gay, tak pun. Masing² ada gelfren. Lurus bendul pulak tu. Haha. Happy ada kawan² macam ni.

Selasa 9Feb2016

Bangun dari tidur, solat subuh, mandi² siap², kemas² sebab nak check out terus. Jalan dan otw balik. Dan sekali lagi, bebudak ni lambat. Ada yang nak pinjam berus gigi la, berus sabut la, berus jamban la. Macam. Ada yang nak pinjam seterika la. Hai...aku yang terawal siap dan keluar. Simple je aku ni. Sementara tunggu bebudak ni, snap² gambar dulu depan homestay. Cantik. Ada bunga² yang mekar walaupun tak wangi. Sejuk jugak tapi beransur panas. Cameron tak macam dulu nak oi. Dulu nak tanggal baju sejuk pun taknak, sekarang, rasa macam baju sejuk tak payah pakai pun takpe.

So, kitorang start perjalanan.
Bersarapan di Nasi Lemak Abang Stroberi. Aku tak nampak pun abangnya mana. Yang aku nampak bangla. Ke si abang tu adalah si bangla ? Aneyyyy, itu abang stelobeli muka sama itu shah rukh khan laa. Ayoyoyo..hahaha. Nasi lemak dan makanan kat situ, hmm mahaiiii bakhangg ! Tapi takla mahal sangat, tapi mahal la jugak. Hahaha.

Habis makan, ingat nak ke Tanah Rata. Mardi kat Tanah Rata kan. Sekali semuanya hancus. Sebab jem. Lepastu diorang beriya nak gi kat Ladang Teh Sg Palas tu. Aku ni bukan nak gebang la, tapi part ni terasa sikit. Sebab aku dah banyak kali pergi CH ni, so aku tau mana tempat best, mana tak. Bagi aku la. Dan mana dekat dan senang sampai lagi² bila jem terus macam ni. Aku cakap, gi Mardi la. Kat sana semua ada. Lagipun semua dah duduk kat depan BSN Tanah Rata. Just ke arah kiri sebab tak jem. Orang semua nak naik Brinchang sebab tu jem. Tapi dah nak sangat gi Sg Palas tu. Aku cakap, Sg Palas tu jauh lagi. Kalau nak, gi yang kat Cameron Valley tu kat Tanah Rata. Kat situ sedap sikit pemandangan. Lepastu tepi jalan je. Hampa je aku dok bincang dengan diorang. Last², ikutlah weh. Hah, sekali amek nok naik Brinchang duk dalam jem je dah dekat 2 jam. Makan minyak, makan brake, makan tenaga orang yang bawak kereta. Yang tak bawak kereta ni duk tidur je la. Keboringan. Huhuhu. Bagi geng² aku yang terbaca ni, aku minta maaf. Tak sudi tak luah kat grup, luah kat sini je la ek. Huhu. Jangan marah.

Akhirnya kitorang berhenti kat Strawberry Park. Yang ni nak cari parking kemain payah lagi. Sampai kat puncak baru dapat. Bau tayar, bau brake memang dah terbiasa dah. Nak termuntah pun ada. Tapi bila tengok pokok hijau, baru rasa tenang sikit. So berjalanlah dari puncak ke bawah. Yang ni takpe, menurun. Nanti part nak naik tu yang aku mikir banyak kali. Kurus². Hahahaha. Ok then, dah gi jelajah² apa semua, rasa terliur aiskrim strawberry. Dok tanya kat kedai cina ni, direct aku tanya halal tak ? Dia senyum, geleng. Bila dia terus geleng, aku terus tak jadi beli. Sebenarnya kalau dia tau aku maksud halal macam mana, mesti dia kata halal. Macam ni sebenarnya, kalau aku tanya halal tu maksudnya dalam bahan² buat aiskrim takde benda haram. Contoh, sebenarnya sama je orang Islam dan orang kafir buat aiskrim. Pati stroberi, gula, air. Tu je. Sama. Takde pun masukkan arak. Ke ada ? Takde aku rasa. Melainkan aiskrim yang susu² tu. Mesti ada gelatin. Dan gelatin mungkin gelatin babi. So bagi aku aiskrim diorang sama. Saje je tanya halal ke tak. Nak tengok dia jawab macam mana, dia faham ke tak. Dia cakap tak halal, bukan haram. Jadi pada pendapat aku, tak halal bagi dia ialah, takde tanda halal kat aiskrim. Dan mungkin dia pun faham, bila orang cina @ kafir buat sesuatu makanan, orang Islam tak boleh makan. Makanan tu kan dikira syubhah. Wallahualam. Haaa, sikitlah ilmu yang dapat dikongsi. Hehe.

Aku tercari lagi mana nak beli aiskrim. Sekali naik atas balik, jumpa la strawberry park punya dia jual. Rm1.20 satu. Yang jual abang bangla. Aku cakap, takde duit syiling la. Kedip mata sikit. Minta jadi rm1 je, dia senyum² bagi. Hahahaha. Maaf la, aku memang suka minta tawar menawar dengan senyuman. Dan hasilnya biasa berjaya. Tapi lepastu, ko kena la ucap terima kasih bebanyak. Bangla² jugak, dia pun manusia ada hati perasaan. Huhu. Habis makan aiskrim, naik ke atas balik nak cari jem dan pes air. Dapatlah sebotol satu. Lepastu beli coklat² strawberry. Konon² dari CH tempat dia la. Sebenarnya dia packaging balik. Aku kenal la sebab aku suka tengok coklat² ni. Kebanyakannya dia amek dari coklat jenama Beryl's. Sebab coklat jenama tempatan yang agak sedap bagi aku. Jadi, bolehlah nak merasa Beryl's walaupun pack acah² Strawberry Park punya. Haha.

Masa tengah duk sorang pilih kotak² coklat, ada sorang mamat ni (geng jugak) cakap, belanja la so. Amboi ! Dah minta camtu, lepastu terus menghilang pergi dengan senyuman yang amat poyo. Tapi kan, entah kenapa tetiba hati aku rasa something. Aku rasa macam something la sangat. Macam malu pun ada. Pelik la. Haha. Dan aku tak mikir banyak, terus pilih satu kotak coklat. Hajat nak bagi dia la. Eh eh ehhh, tak kenal lama, tapi dah boleh nak bagi kotak coklat. Ada apa dengan aku ni. Rasa nak tikam je hati ni banyak kali biar rasa sedar sikit. Tapi masa tu aku rasa macam entah la. Tidak dapat diterjemah oleh kata². Aih, cam panjang je part ni. Hahaha. Ok ok, skip !

Habis je beli, kitorang pun beransur balik. Yang mana petik strawberry sendiri tu, dengan pasangan, ehem, pun dah balik dan bayar apa semua. Masa nak naik gi parking ni aku menyesal beli barang banyak. Ceitt. Tapi masa ni mata aku melilau cari orang tu. Konon² nak bagi terus, tapi tak jadilah sebab takut kena bahan. Hahaha. Woii, apa ni cerita pasal ni lagi. Dah dah, skip cepat ! Hahahahahaha.

Perjalanan nak turun lalu Kg Raja, singgah pasar malam Brinchang. Pasar malam kat sini, petang² lagi dia dah buka. Memang terliur kalau pergi pasar kat sini. Macam² makanan ada. Tapi pada aku, simbolik CH ni makanan dia tak lain tak bukan, ubi keledek madu rebus. Panjang benor. Tapi serius, kalau pergi CH tak beli keledek madu ni, umpama ko tak pergi CH. Ewahh pepandai je aku ni. Selain keledek madu, buah limau madu pun wajib beli ! Sebab bagi aku kat CH je ada benda dua ni yang paling sedap. Kalau kat pasar pulak, makanan goreng dia, mestilah sayur goreng. Cendawan goreng, asparagus goreng. Tapi part ni sebenarnyalah kan, kena cari betul² yang sedap. Orang melayu kita ni jarang nak jual secara jujur bab makanan goreng ni. Ada setengah tu dia panas balik yang semalam, tu ada yang keras kekung tu. Ada pulak, tepung lagi banyak dari sayur. Aku tengoklah kan, orang cina biasanya jual yang sedap. Terliur sokmo. Tapi yelah, aku takut tepung yang dia guna tu bukan tepung biasa. Dan kalau tepung biasa pun, aku takut dah bercampur dengan daging babi. Atau minyak gorengan dia tu, ada tercampur nak goreng babi. Wallahualam. Bukan rasis, tapi sebagai muslim, was² terhadap orang kafir juga perlu. Walaupun dia memang tak jual kat kita pun, tapi napsu kita ni kita kena jaga. Tapi kalau part beli strawberi, aku memang beli kat auntie cina. Hahaha. Macam biasa tawar menawar dengan auntie cina ni memang awesome. Dia ramah, aku ramah. Diskaun dapat. Lalala. Siap dia tambah lagi beberapa biji kat aku punya bekas. Tenkiu auntie, will meet u again. Dont die first haa, i will come back. Hahahaha. Ok puas hati tak bila aku kata aku tak rasis. Hehe. Being a professional muslim la bruh. Baru chill. Cewah !

Habis membeli, kitorang solat jamak qasar di masjid Brinchang. Masjid ni dulu kecik je. Sekarang dia dah besarkan dalaman dia. Dulu kecik dalam, lapang luar. Sekarang luas dalam, luar agak sederhana kecik. Tapi tetap nampak lapang sebab pintu masjid sliding door dia dari kiri ke kanan berderet. So, memang nampak luas la. Huhu.

Selesai solat, kitorang bergerak perlahan terus menuju ke arah Kg Raja. Dekat Maghrib baru sampai Kg Raja. Kat Kg Raja barulah kurang sikit sesak. Ingat nak solat kat Masjid Kg Raja ni, tapi ada yang dah terlepas. Diorang kata terus turun solat kat masjid bawah. Jap aku lupa apa nama masjid tu. Tapi masjid tu memang penuh kabus. Putih tak nampak apa. Masjid tu agak sepi sikit dari orang. Cuma yang nak balik Kelantan dari jauh atau dari Cameron je yang singgah. Aku rasa, masjid tu takde tukang kebun pun. Sebab tempat ambil wuduk dia tak bercuci. Penuh dengan sayap binatang. Kotor. Lepastu tempat ambil wuduk kat luar. Hmm, minta tolong lah JAIK pantau masjid tu. Sebab masjid tu masjid mukim tu. Jangan lepas tangan je mentang² masjid tu kat luar bandar, jauh dari masyarakat. Bersawang jangan cakap la. Huhu.

Habis solat, terus otw balik. Aku tertidur sebab penat. Sampai² dah dekat rumah si Mekni. Mak dia dah masak mi dah. Pukul 12, makan lagi. Hahaha. Part kat rumah Mekni ni aku kelakar dengan si Syahmi je la. Almaklumlah, bapak si Aini tu garang, cikgu. Takde topik, buat² tanya pasal kereta antik ayah aini. Hahaha. Lepastu diam. Bebudak ni pun berborak sendiri². Hailahh, kena belajar komunikasi lagi dengan orang tua, ramah dengan orang tua. Kuat mapuh jah bebudok nih. Gereyy weh !

Nak pukul 1, kitorang beransur balik. Yang ni, si cip bawak kereta. Haha. Selalu sarjen bawak kereta, memang sangat² ikut etika pemanduan. Bila cip bawak kereta, pemanduan macam di litar lumba. Wakakakaka. Aku terus tak boleh nak lelap. Istighfar banyak dalam hati. Haha. Tak sampai setengah jam, dan sampai Mulong dari Manik Urai. Hahaha. Lajunamati. Alhamdulillah selamat.

Naik rumah mandi² tidur terus.

Berakhirlah cerita bekpek trip with geng ke Melaka-Selangor-Janda Baik-Cameron dengan bertunggangkan Wira, Alza, Kenari dan Kancil. Kancil ? Ye, Kancil si Syahmi. Si kancil ni, mula² tuan dia tak nak bawak, takut kena tinggallah, lambat la, malu la. Then bebudak ni nak sewa van lagi. Sewa RM600 sehari. Mahalgilenamati. Tu tak termasuk minyak. Yang si Aini mula takde mood nak pergi. Ada la sikit out of control kat situ diorang ni. Last², cip settle masalah. Boleh je rupanya cakap slow². Yang penting believe each other. Dan alhamdulilah, sepanjang trip berjalan, kereta semua ok takde masalah. Syukur sangat.

Now, aku tulis post ni bertarikh 20/6 dan dah dekat 5 bulan dah pun semua itu berlalu. Tapi aku still ingat semuanya. Betullah, sahabat itu dapat kita lihat keikhlasannya bila susah senang bersama. No matter, masa trip ni semuanya boleh dilihat. Yang happy, yang chill, yang panas, yang cool, yang innoncent, yang rasa bersalah, yang terlajak ekcited, yang kalut, yang boleh redhakan masalah, yang suka cari masalah, yang senang memaafkan, yang cepat penat, yang degil, yang macam² lagi la. Semuanya terpaksa terima kekurangan. Selama 5 hari, pagi petang siang malam, rasa suka jadi benci, rasa benci bertukar risau, dari risau bertukar sayang. No matter i would said, i've been found this all guys and do be my friend. Lantaklah diorang nak jadikan aku kawan ke, musuh ke. Tapi, aku dah suka nak habiskan mana² trip dengan diorang.

Love u'alls my friend...
Miss you. Till we meet again.

Ma'assalamah Wa Ilalliqa'
*gambar akan di update

Thursday, May 26, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 3)

Assalamualaikum

Bapak lama la aku tak teruskan cerita pasal trip bekpek aku dan kawan² kan. Ok aku try teruskan. Huhuhu.

Ahad
7Feb2016

Pepagi lagi kitorang dah menggosok baju mengemas dan nak check-out dari Jafmanurin Homestay tu. Hajatnya memang nak pergi pagi² lagi. Orang pompuan ni kalau dia dah ready, memang dia naik hantu la takleh sabar tunggu orang lelaki yang TAK BANGUN lagi hokeh ! Yelah, dah janji nak bangun awal, keluar awal supaya tak jem jalan nak pergi Bandar Hilir tu. So, disebabkan diorang lambat lagi nak siap, aku la yang bagi idea jahat. Pergi naik kereta senyap², pergi Mydin. Memang homestay kitorang dekat dengan Mydin, bandar baru Ayer Keroh.

10.00 am

Aku rasa lewat lagi kot kitorang keluar. Hahaha. Sebabnya cuaca pagi tu mendung dan gerimis. So, lepas serah kunci apa semua, kitorang bergerak terus ke Bandar Hilir.

Tak sampai lagi Bandar Hilir dah jam panjang. Duduk dalam kereta je dekat dua abad ! Hehehe. Tidok la sampai 2 abad, ada la dalam 2 jam. Keboringan melanda. Dan sesi sentap menyentap pun berlaku. Yang paling aku ingat ini ayat yang selalu dimainkan masa tu.

"Tula..suruh keluar awal kan. Kitorang semua dah siap, lelaki je lambat la apa la." Hahahaha.

Dengan cuaca yang panas dan keboringan tu, akhirnya kitorang sampai depan Menara Taming Sari. Kitorang yang naik kereta dengan si Ali ni turun dulu. Amek turn beli tiket. Aiii aku tak ingat la berapa ringgit tiket. Rasa dalam RM20. Tapi kalau ada IC dalam RM15 je kot. JERRR ?? Kahkahkah ! Berbaloi la dengan beratorr panjang nak naik. Naik kat atas pusing² tu 5 minit je kot. Aku rasa baik naik Menara kat Kedah tu. RM10 naik la nak lama mana. Siap boleh amek angin lagi. Tapi takpe la, aku sebagai rakyat Malaysia 1 MALAYSIA ni, menghargai la dengan kebanggaan orang Melaka ni. True with my heart. Gitewww.

Lepas Menara Taming Sari, turun tu dapat la rembat satu cermin mata Rayban gred AAA clone ori acah². Kalau la aku tau aku akan beli, baik aku beli kat WCY haritu RM10 je. Sini RM25 bai. Mintak kurang, dapat sengih je. Huhu. Mujur sengih kak kaunter tu, baik hati aku nak hulur keping² not merah. Huhu.

Then lepas MTS, kitorang berjalan la kaki lalu kat taman² ada kapal jet perang zaman dulu tu. Ada train sekali. Keretapi zaman dulu. Seiingat aku dulu, keretapi tu boleh naik dan jalan. Eh, ke mimpi je. Hahaha. Kerja kitorang masa tu selfie je la. Snap² gambor. Maap la lain kali aku edit aku letak gambor pulak.

Jalan² sambil tengok beca yang sungguh advance sekarang ni, tengok kereta kuda, akhirnya sampailah kitorang kat depan Kota A'Famosa, kota kebanggaan dan warisan orang Melaka. Sejarah A'Famosa ni asalnya orang Portugis yang wujudkan. Zaman selepas kewujudan kerajaan Melayu Melaka si Parameswara tu. Aku bab sejarah memang cetek ilmu sikit, tapi seronok kalau jumpa artifak camni depan mata. Membuatkan aku minat dengan sejarah. Sejarah dalam buku je la yang membuatkan aku tidur. Heee.

So, masa proses nak naik tu tetiba hujan turun. Agak lebat. Kitorang terus masuk kat Pahlawan Mall yang duk kat sebelah A'Famosa tu. Sambil tunggu hujan reda, kat pintu masuk tu ada kedai Sangkaya. Hui, SANGKAYA ni memang popular la bagi orang² luar. Bagi orang Kelate, mungkin tak. Tau sebab apa ? Sebab aiskrim yang sangkaya buat ni, sama je dengan aiskrim Baba yang jual kat tepi² jalan tu. Cuma rasa SANGKAYA ni sedap sikit la sebab memang dia buat 100% pure kelapa. Dia bagi free kat cawan² kecik tu, aku rasalah. Sebab tu bleh dapat tau tu. Tidak gak, memang sampai sekarang aku tak merasa. Hehe. So, berbaloi dengan harga dia la yang mahal tu dengan rasa dia yang sedap. Tak tipu, ni betul. Heee..

Habis je hujan reda, kitorang pun naik la atas tu. Uiii penat jugak. Dah la sekarang ni musim gemok, lagi la penat. Sampai je atas, ada abang jual air betul² tepi tangga atas sekali. Pandai betul abang ni niaga. Haha. Tapi aku ni selalu bernasib baik. Tak bawak duit syiling, abang tu pun takde duit syiling nak bagi. Last² abang tu kata, takpe la. Halal. Hehehe. Air aku murah la 30sendari orang lain. Lepas beli air isotonik tu, terus cergas. So melawat² la kawasan. Haaa, part yang ada duit syiling banyak kat dalam perigi cetek petak tu, aku tak ingat siapa tanya, tapi dia tanya aku "Kalu masuk duit dale nih, lepahtu wak la permintaan. Kan ?"

Aku terus bidas.

"Ui, syirik ! Dari letak duit campak duit, baik kita amek je duit dalam tu. Dapat beli air lagi satu."

Kikikiki. Faedah apa campak duit ? Tapi, begitulah agama lain. Kita hormat je la. Hehe. Tapi kalau kawan seagama ko nak percaya, haa bidas la macam tu terus. Bukan apa, takut tak bidas nanti dia ikut percaya. Huhuhu.

Ok lepas je lawat kawasan dan amek² gambar, kitorang pun turun. Itupun setelah kelamaan tunggu diorang buat keychain. Aku, Wani dengan Tikah je turun. Penat. Turun dulu lepak bawah lagi best. Kat bawah pulak kitorang buat sesi photoshoot sendiri. Hahaha.

Habis² je semua tu, kitorang pun beransur meninggalkan Melaka. Singgah solat kejap kat Masjid tepi jalan. Lawa memang lawa, tapi tempat wuduk dan tempat solat, terbuka. Mungkin, penerapan tentang agama masih kurang kat bandar. Semoga ada peningkatan. Aurat bukan benda siang² je ye. Selepas solat, terus meluru terus ke rumah aku. Sampai masuk salah simpang, sambil sentap menyentap pulak. Heee.

Dan akhirnya sampai jugak.

Umi siap dah hidang nasi apa semua. Jimat la duit belanja makan malam. Makan ikan sweetsour tuuu. Untung². Habis borak², yang lelaki bertolak menginap kat rumah homestay. Yang perempuan menginap kat rumah aku je. Aku tidor luar. Diorang tak mandi tak apa pakat tidur. Huhu. Letih sangat nampaknya.

Ok habislah cerita hari ketiga aku bekpek trip. Sambung hari 4 lak di lain post.

Maassalamah Wa Ilalliqa'

Saturday, February 6, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 2)

Assalamualaikum

Pekabo ?

Ok, ni post pasal hari kedua trip aku dan kawan² kat Melaka.

8.30 pagi

Pagi² dah keluar dah. Gi sarapan kat kedai, Restoren Ida Murni. Dekat je dengan tempat homestay kitorang. Ok la, ada mee goreng, ada nasi lauk, ada roti canai. Buat alas perut. Then, kitorang gi Melaka Wonderland. Tiket masuk untuk dewasa RM37.90. Kalau ada kad Pacific ke, Aeon ke, Affin Bank ke, The Store ke, korang boleh dapat diskaun.

Ok, cerita bab masuk MW ni, memang eksaited semua. Tapi tempat mandi diorang, gelongsor apa, tak banyak. Best tu ok la, aku bagi 3 bintang. Nak lawan Sunway ngan A'famosa, tipis. Lols !

Insiden yang paling lawak sampai aku gelak kuat, masa aku, Aini dan Kakcik nak main gelongsor yang meniarap tu. Yang kelakornyee, kitorang dah turun sekali, tapi boleh pulak Kakcik tersekat tak naik masa gelongsor nak ke atas. Yang si Aini pulak, dia tersangkut tak boleh tak turut. Hahahahaha. Yang ni memang kelakorrrr ! Inilah sejarah kengkawan yang tak mungkin aku lupakan. Hahahahahahaha.

Habis mandi, ada pulak insiden kat kawan sorang ni. Kesnya ialah, terlupa bawak barang² yang sepatutnya. Risau dia tahap boleh melayang-layang. Aku tengok sumorang risau, aku try turunkan tekanan darah dia. Alhamdulillah kitorang akhirnya decide balik rumah dulu. Bagi jaminan yang lepas siap dan solat terus keluar rumah. Ok semuanya beres. Untuk kawan² lelaki aku yang baca ni, aku nak ucapkan terimas bebanyak sebab still paham masalah orang pompuan. Huhuhu.

3.00 petang

Kitorang terus berhajat untuk tengok cinema. Sebenarnya kalau ikut plan nak tengok malam je. Sebab petang tu dah cerah tak hujan. Tapi sebab diorang kata malam nak makan ikan bakar. Ikut je la yob. Haha. Kitorang pun terus menerus ke Bandar Hilir. Ya Rabbi....rasa stress sangat nak cari parking. Pusing Bandar Hilir je dah berejam. Masuk dalam parking hall kat Daratan Pahlawan Mall pun berejam jugak.

Dekat pukul 5 lebih, baru settle. Nak cari pulak cinema, tingkat atas pulak. Berjalan dalam keadaan lapar. Paham² la keketarannya. Kaki diorang semua dah macam skru tercabut. Sebelum masuk cinema kitorang melantak kepsi dulu. Mujur ada kepsi. Kalau tak mesti dah berkrukk-krukk duk dalam hall.

Lepas tengok cinema, kitorang terus decide nak makan ikan bakar. So, tempat pilihan kitorang kat Medan Ikan Bakar Teluk Ketapang. Dekat sikit dengan Sekolah Henry Gurney. Alaa, sekolah budak jahat tu. Kohkohkoh. Masa nak pergi tu, keluar dari parking Dataran Pahlawan, memanglah sesak. Sampaikan tak jumpa geng. Last² kitorang ikut gps. Dan ingatnya kereta si Syami tu dah sekali dengan Alza. Sekali masih lagi jauh kat belakang kitorang. Masa ni memang dah macam nak perang. Hahahaha. Ko paham² je la. So kitorang tunggu je la diorang tu. Dan akhirnya sampai jugak kat kedai ikan bakar tu. Dengan muka ketat jugaklah sebab diorang dah sampai dulu lama. Air pun dah nak habis dah. Cis betul. Tapi, lepas dapat makan, semua jadi happy. Boleh la nak kata, makanan ni adalah sumber kebahagiaan. Hahahahaha.

Ok, lepas makan. Ada yang decide nak gi balik Bandar Hilir. Ada yang nak balik rumah. Aku ikut gi Bandar Hilir la sebab nak tengok gak suasana malam dia. Sampai je sana, takde apa sangat. Cuma beca dengan uptown. Sebab dah malam sangat dah. Aku pun mula la rasa, baik aku balik tidurrr. Haha. Ali, Tikah, Kakpah, Kakcik naik la beca tu. Aku malas la. Mahal la RM25 satu round. Lagipun dah pernah naik kan. So tak heran sangat. Cumanya, butiful je la sebab malam baru nampak liplap² lampu.

Balik je, terus siap² nak tidur. Tak larat tokkk. Kaki kejang dari pagi sampai malam tak berhenti berdiri berjalan.

Ok, selamat malam. Esok sambung pulak keh.

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 1)

Assalamualaikum

Pekabo ?

Janji nak cerita pasal trip melaka kan ? Ok harini aku cerita untuk hari pertama.

Malam sebelum

Kak Tini, antara geng kitorang tak dapat pergi sebab cik abe dia nak meminang dia. Dan dan la pulak nak meminang masa kitorang nak gi trip ni. Huhu. Tapi takpelah, semoga bahagia akhirnya. So bila kak tini tak dapat pergi, asalnya nak memasak untuk sarapan dan makanan tengahari kat rumah dia, tak jadi lah. Aku pun cadang masak je kat umah aku memandangkan umah aku dengan kak tini pun sebelah menyebelah je kan. Jadi semua gegel pakat berkumpul masak kat umah aku. Jimat punya pasal, tidor pun pukul 3 lebih kut. Kikiki.

6.30 pagi

Siap² bertolak. Berkumpul kat Caltex Melor. Menunggu sampai pukul 8 pagi, satu ujian gak la. Ujian kesabaran menghadapi sahabat² yang berjaya menguji sahabatnya. Kena tipu ! Hahahahaha. Bongok betullah. Sep lelaki la kata dah sampai lama dah, tapi kitorang yang datang 1st. Rasa nak tepuk dahi berkali-kali. Sambil menunggu, sambil menyelpi. Hihihi.

11.00 pagi

Memang dalam perjalanan, mula² bini yang bawak. Last² suami pulak yang bawak. Kikiki. Camtulah cerita atas kereta yang aku naik. Kitorang berhenti kat Tol Ajil, makan sarapan jap. Sempat lagi menyelpui. Kikiki. Ok then, kitorang teruskan journey trip kitorang yang overdose meriahnya.

Banyak kali jugaklah terpaksa berhenti untuk meluahkan kepedihan menahan pundi kencing sep² ni. Kahkahkah.

2.30 petang

Selepas berhenti solat jamak kat Tol Gambang, kitorang cadang nak lunch kat situ je. Tapi takde tempat duduk, so kitorang decide je berhenti kat restoren tepi jalan, sambil dapat minum teh o beng. Eh salah, teh o ais. Kikiki. Kat luai kelantammm kan kiteerrr.. Hahahaha.

Sampailah kat R&R Paloh Hinai. Disebabkan aku ni tak pernah tau Paloh Hinai tu kat mana, so jangan tanya aku. Maybe kat area Pahang bersempadankan N9.

8.30 malam

Sepanjang perjalanan, memang kitorang berhenti untuk melepaskan rasa kepedihan menahan pundi kencing. Huhu. Yang tu pun tak payah taulah ye. Lepas isyak barulah sampai Ayer Keroh, homestay kitorang. Alhamdulillah selesa sangat. Berbaloilah. Nama homestay, HOMESTAY JAFMANURIN. 3 bilik, semua ada ekon dan ada dapur masak, petiais, mesin basuh. Terbaik.

10.00 malam

Janji kul 9 kan, tapi biasalah pergi pun suka² so memang lambat tu biasalah. Hihi. Lagipun hujan melaka haritu. Kakak--tuan homestay--cakap baru je hujan. Kitorang bawak hujan gi Melaka. Hihihi. Mungkinlah. Bawak rahmat orang kata. Sebab kakak tu kata, melaka lama sangat dah tak hujan. Alhamdulillah. Malam tu kitorang keluar sebab nak makan. Shahir cadang makan asam pedas. Nama kedai, Asam Pedas Power Abang Piee. Mak aihhhh, pedas bakhangggg ! Semua sekali rm190, seyekkkk ! Mujurlah makan ramai², jadilah seorang rm11.20. Makan sebab lapar je. Kalau tak lapar, takdenya nak habis kepedasan tu. Huhuhu.

Then kitorang balik, dan tidur. Esoknya, esoklah aku cerita pulak. Gambar, akan aku upload time aku bukak web kat laptop.

Friday, February 5, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Epilog)

Assalamualaikum

Pekabo (bukan peek-a-boo ek) ?
Harap² bebaik lah semuanya.

Harini, aku nak cerita sikit. Pasal journey trip aku for the first time-nya dengan kawan² yang super sporting. Mende ni kitorang tak plan betul² pun sebenarnya. Idea asal daripada kawan lain yang kononnya nak buat trip batch sem kitorang gi Melaka. Aku memang benda² alah yang terlibat dengan tanzim pelaksana ni  aku malas. Nak tau dan nak terlibat. So aku buat donno dan memang aku taknak pergi pun. Tapi lama tu dengar cerita tak jadi. So terbengkalai macam tu jelah.

Entah ye, beberapa hari lepas tu kawan aku ni-Tiqah namanya-isteri rois, bagitau yang dia nak buat trip pi Melaka. Aku macam, eh jadi pulak ke ? Dia kata, nak gi sek² kito jah. Aku pun on jelah. Aku on je tu pun sebenarnya niat memain je. Tak serius langsung beb ! Kumpul lagi beberapa orang yang masuk sekepala untuk join trip. Trip lelaki perempuan. Apapun, sebagai pelajar belajar bidang agama, kitorang pun tau batasya.

So plan punya plan, buat grup wassap, bincang² dalam tu, bawak meeting luar. Fuhh, baru aku terasa hangat keseriusan diorang ni. Plan yang on the spot, tanpa tanzim, kerjasama dari setiap orang. Setiap orang kena gerak dengan keikhlasan tolong menolong. Aku tak pernah rasa aku ada kawan² yang supersporting macam diorang ni lagi² yang lelaki sebab aku tak berapa rapat sangat dengan lelaki.

Awal sangat plan kitorang. Sebulan lebih jugak. Lepas konfem tarikh dan tempat, terus masing² usaha tempat penginapan dll. Aku backup bahagian accom dekat CH. CH ? Kata Melaka ? Mu sabajap. Hehe. Kitorang memang nak gi Melaka, dari Melaka, gi CH pulak. Terbaik kan ? Hihi.

Meskipun kitorang punya planning ni ada je gangguan dan dugaan, kitorang tetap bersatu hati teguh. Ewahhh ayattt ! Kitorang terpaksa buat dengan senyap² sebabnya ada je orang nak mengata nak memfitnah. Apalah yang diorang dapat kan ? Padahal trip macam ni patutnya diorang tak payah ganggu. Nak kata nak cegah maksiat, tunjuklah bukti kemaksiatan apa yang kitorang dah buat. Jangan main sedap tuduh je. Cinabeng betullah. Huhu. Tapi, kitorang dah maafkan dah apa yang orang buat kat kitorang dan plan kitorang. Doa sokmo agar dipermudahkan urusan.

Alhamdulillah, today 5th Feb 2016 kitorang telah berada dalam ontheway to the Melakaaaaa ! Yahuuu. Haha. Tunggu lepasni aku cerita pasal trip kitorang gi Melaka eh. Mu sabajap.

😁