Saturday, January 8, 2011

Pendidik Khalifah Muda

Bismillahirrahmanirrahim.
Salam ini ana panjangkan untuk antum yang sudi menjadi muhadhir nukilan ana. Ana harap ia jauh sekali dari perasangka atau domba dusta antum semua. Titipkanlah ia sebagai tatapan penyejuk mata, sekadar luahan jiwa dan rasa. Ana hanya sekadar bercerita di risalah hujung jari. Bukan risalah di atas kertas.

Apalah ana merepek kat atas tu..huhu..sebenarnye, ana nak santai je ni.. berat kalau kite buat bahase yg ala2 dbwah bulan purnama,kite bcengkerama..hahaha..xpyah la..sebab ana dh mulai bz..eh, salah..BZ dah mndatangi ana, so ana pon kne rush timing je la..

So, how job ? ramai tanya, watpe sekarang ? pasni sambung mana ? n bla,bla,bla soalan. Ana xpening pon, just mgalami headeache cket.. huhu.. yela, btul jgk..kite sebenarnye watpe sekarang..n how next ? n next..n next.. oh Allah, ana berserah saje padenye. look, if u refer Allah, Allah refer u. bkn waktu tu je..tp bile2 Allah tu ade. Tak macam manusia yg sgt2 kite harapkan dy..time dy takde la kite tercarik-carik dy..but dy tak muncul pon..wat penat je tunggu..hehe..xde la..Ana gurau je..Abes STAM ni, ana just will tolong ayah yang bertungkus lumus nak bukak gerai dy tu..n dlm mse same, mmg nak job pon..bpe ary lagi sebelum sekolah..yeah ! Allah listen me ! Dy jodohkan ana pulak dgn pkerjaan yg mmerlukan ksabaran yg tinggi tetapi sgt2 mulia ! wahhhh ~ hebat tak ?

AlQesah ~
percaye tak kalau ana ckp, first2 msok skolah..i feel so down..yela..kite mane pnah praktikkan or blaja2 mende ni sume..nak tnye pun da tak sempat..so mnx tolong umi, "umi,tolong la..ajar ni..camne ni" pegang resit segala resit, fail 3 buah, besar2 lak tu..lepas tu datang skolah dgn bdebarnye..menyiapkan dlm muke yg relax la kononnye..padahal dah gabrah sgt da tu..ana melangkah masuk ke surau (coz kelas tak siap lg). so pendaftaran bg darjah dua kat situ la..mula-mula rasa ok..but ble dh nk rehat, makin ramai mak bapak datang nak wat bayaran..ya Allah,ana ni dah la pekak..mak bapak pulak ckp perlahan..yg si anak @ murid, dh mcm kat sarkas dah..ana baru lagi,baek la agaknye ataw dalam erti kata, xpandai lagi nak menegor..ana senyum setakat mampu..ana memang suke senyum pon..hehe..udahnye,ustazah dari kelas laen yg pmbayaran kelasnye selesai, tolong lah handle budak2 tu..ana sabar je..dalam hati 'ya Allah, boleh fobia aku' ana anggap dah macam2..huhu..jahil sikit la tu..Igt2 balek, Allah nak duga kita la..Istighfar ana......

Masok ari kedua, ana amek ringkasan. lupa nak amek semalam..ringkasan bukannye nipis, tp ni tebal wooo..rase mampukah saya membuatnye ? haha..satu soalan..macam mana la kan..hari kedua, kelas dah ade meja kerusi. tapi belum susun.. jadi dah menjadi tanggungjawab guru kelas utk mguruskan.. sblum budak2 datang.. ana kemas la ape yg patot.. APA YANG PATOT ? xde nye ape yg patot..sume patot..huhuhu..lap meja,kerusi..lantai takla..tp masih lagi takde papan hitam..susah la kan..anak muridnye dh byk kali tanye..suka sgt rupanye dowg ni kalau nak belajar..tapi kalau bg free mase sikit, jangan...macam stadium ! huhuhu..balek rumah..penatnye..ana mule fikir mcm2..ish,susah la.. bek aku ta payah keje..huhuhu..itu kate hati yg tak bsama akal..tp dy bsama nafsu..sengaja nak menjatuhkan ana.. Ana dah menangis-nangis dah.. Kenapa Allah bagi kerja ni, tapi susah je ? its one question. just one, but the simple khalas..kite tak hargai dan tak syukuri nikmat..bukankah setiap yg susah itu adalah hikmah ? Ana ? Ana lah org yg tak bersabar dgn ujian Allah..Astagfirullah..

Hari ketiga, ada rasa kemalasan. Tapi ana cuba betulkan niat dalam hati. Ikhlas dan sabar itu kuncinye..kite ni memimpin..nak mendidik memang payah. mereka ini kecil, memang umur mereka mencabar kesabaran. ya,inilah khalifah mude..bkn imam mude..hehe..jd ana lah yg kene bhadapan dgn semuanye tenang ~

Hari ini, jumaat. Seronok ! bile org tanye 'how job ?' apa malu ? cerita lah tentang mereka khalifah muda..mereka lah yg telah mmberikan ana byk cabaran untuk meningkatkan tahap kesabaran..Dan siapa pencipta mereka ? Allahu Rabbi ! Lebih hebat Allah kerana menjadikan dunia ini sebagai 'ibrah sesuatu perkara..



Kepada anak-anak muridku : belajarlah elok2..jgn nakal2 ye..hehehhe :D Afiq, Zarif, Haiziq, Izwan, Hamizan, Aliff, Mukhriz, Ikhwan, Fakarudin, haikal, aidil, ariff, irfan, amin, hafiy, firdaus, izzah, hamidah, aqilah, nazlin, izzryn, aina, auni, nisha, umairah, aisyah n kalau ade ustazah lupe sebut name kakak abang..ustazah suke sgt ajar kakak abang..nanty besar, jadi org yg soleh solehah ye :) sayang kakak abang..huhuhu..

Salam Seindah Ukhwah

Ma'assalamah wa ilalliqa' ~

2 comments:

  1. salam, najahah, orang yg kelima tu ape?

    ReplyDelete
  2. org kelima : 0rang yg x alim..x belajar..x mengajar, x mndgar..x hubbu pd ilmu..itulah 0rang ke 5..
    wallahualam :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana prihatin ye ^^