Saturday, March 26, 2011

MUET kejap jer lagi !

Salam Seindah Ukhwah ana panjangkan pada antum muhadhir blog ana :)
Syukran sekali lagi pada yang hadir dan kepada Allah setinggi-tinggi kesyukuran. Semoga kita berada dalam naungan dan lindunganNya.

Sebenarnya , dalam kesempatan ini. .ana nak khabarkan tentang exam Malaysian University English Test ( MUET ) ana bakal menjengah 6 April 2011 ni. Ya Allah , sebenarnya ana tak sedia apa-apa lagi ni. Cuma sempat menyemak sedikit ejaan-ejaan bahasa Inggeris. Sedikit ana susunkan jadual MUET ana ::

CODE PAPER DATE TIME DURATION
800/2 SPEAKING 6 APRIL 2011 7:30am 30 minutes
800/3 READING 16 APRIL 2011 8:00 am - 9:30 am 90 minutes
800/4 WRITING 16 APRIL 2011 10:00 am - 11:30 am 90 minutes
800/1 LISTENING 16 APRIL 2011 12:00 noon - 12:30 pm 30 minutes

Speaking tu tentang isu semasa sekarang. Sekadar bercakap personal dan berkumpulan. Tapi , ana ni mana lah nak dapat cari isu semasa lagi nak bahas dalam bahasa orang puteh. huhu. . Tapi , ana minta antum doakan ana terus berusaha jua. Tak nak berputus asa dah ! Kalau dulu ana ni tak matang , gelong-gelong je dalam belajar. Tapi sekarang ana nak buktikan ana boleh. Dalam semua hal , ana tak nak kalah. Ya Allah , kuatkan semangatku ini !

Cepatnya masa berlalu. Harap maklum , kemungkinan ana dah tak buat post untuk waktu yang terdekat ni. Nak buat cerpen ana disambungkan lagi pun , ana rasa tak berkesempatan. Ana minta maaf banyak-banyak pada yang menunggu. Kalau ada la yang menunggu. .hehe. .Tapi InsyaAllah , ana tak hampakan kalian sahabat ana. Ana akan meng-update selepas semuanya berlalu. Tak banyak pun , sedikit cukup lah kan ? Untuk tatapan antum. Menceriakan suasana kita.

Syukran tak terkira pada antum yang menghargainya. Doakan ana ye ? :) Dan doakan ana moga dipermudahkan oleh Allah dalam menghadapi semuanya ya. .

Ma'assalamah Wa Ilalliqa' ,
Kullu Hubb Malikullah ,
Salam Alaykumullah ~

Tuesday, March 22, 2011

Langkah Demi Langkah

Assalamualaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh :)

Salam Seindah Ukhwah yang tak putus-putus ana panjangkan untuk antum muhadhir blog ana. Wah , cinta demi cinta juga tak putus dalam berkunjung ke hati ini. Cinta apakah itu ? Cinta kepada Allah , Rasulullah , Umi Ayah , adik beradik ana , sahabat-sahabat ana , dan kesayangan ana. :)

Cerita apa "LANGKAH DEMI LANGKAH" itu ?

Huhuhu. . .ana pun tak sabar nak cerita. Tapi harap-harapnya ia menjadi doa pada ana dan pada antum semua yang mengambil langkah seperti ana. Ana kini dibayangi semangat yang agak 'berkobar-kobar' bak kata kamus dewan edisi ke empat. Untuk menghabiskan segala paper-paper exam tahun ni. Malaysian University English Test ana yang bakal berlangsung pada bulan Mei ini insyaAllah. Dan seterusnya Sijil Tinggi Agama Malaysia ana dalam me'repeat' dua paper iaitu Feqah dan Nahu Sarf. Sekarang, ana ada cita-cita baru (berapa banyak cita-cita da..). Yelah , cita-cita pertama ana kemungkinan besar tidak lagi dapat ditunaikan. InsyaAllah , ana nak upgrade cita-cita ana ni. Besar kemungkinan pulak boleh dapat ditunaikan SEANDAINYA usaha itu ana lebihkan. Dan tawaqal kepada Allah itu ana patrikan sungguh-sungguh.

Apa cita-cita baru tu ?

Cita-cita baru ana , nak pergi ke negara orang. Perkataan 'hendak' tu, jangan antum salah paham ye. .Ana merasakan ingin melanjutkan pembelajaran ke JORDAN. Sebenarnya, lepas keluar keputusan SPM yang lepas tu , ana memang ada susun 'angan' nak ke sana. Tapi memikirkan kedua ibubapa ana yang lebihkan ana pada STAM, ana mencuba ikhlas untuk terus STAM. Sebab itu , ana pasang niat nak ke negara jiran Makkah Al-Mukarramah. Tapi sedar, Madinah Al-Munawwarah kebanyakannya lelaki yang ke sana. Dan kemampuan ana terlalu kecil untuk ke sana. Apa-apa pun, ada lah jugak ana terpasang niat nak ke sana. Tak pergi sambung belajar pun, ana nak pergi Umrah dan Haji juga. InsyaAllah, semoga dipermudahkan Allah. Jadi fokus ana sekarang adalah JORDAN. Sebenarnya , ketar jugak ana nak berbicara tentang ni. Wallahualam. Segala-galanya adalah perancangan. Allah Maha Penentu. Dan ana ingat nak pergi dengan ukhti , Wahidatul Akmar. Dia yang kuatkan ana lagi untuk ke sana. Tapi semuanya bermula dari langkah pertama.

Langkah Pertama ?

Langkah pertama ana adalah , tahun ini.
2011 :: Ana mahu menyelesaikan MUET dan capai at least band 3. Kemudian ana repeat paper STAM di MEA dan capai at least jayyid. Kalau tak dapat jayyid , dapat MUMTAZ pon okey jugak. hehehehe. .apa-apa pun doakan ana , ye ?
Ana teruskan langkah kedua ana , tahun depan.
2012 :: Ana ingat ana nak kerja cari biaya untuk pembelajaran ana kat sana nanti. Tak payah ana susahkan umi dan ayah nak support penuh. Yang nak belajar ana , kan ? Kemudian , insyaAllah seandainya Allah percepatkan jodoh ana , ana tak tolak perancangan Allah. Dan semestinya ana tak tolak ketentuan Allah yang mana lebih ARIF dia tentukan. Siapa ? Namanya mahupun wajahnya , tidak perlulah ana sangkutkan di dalam blog ini seandainya ia belum tersemat sebagai jodoh ana :) Apa-apa pun , doakan ana , ye ?

Langkah seterusnya pula, ke mana lagi kalau tak ke JORDAN.
2013 :: Selagi nyawa ana Allah tak ambil , ana minta Allah permudahkan urusan ana ini. Ana cadang nak ambil kos dakwah ataupun syariah. Boleh ? huhuhu. .

semak-semak link :

Mut'ah University of Jordan
http://www.mutah.edu.jo/



Yarmouk University of Jordan
http://www.yu.edu.jo/



ada banyak lagi universiti kat Jordan. Tapi untuk sikit ni dulu lah ana sertakan. :)

Okeylah , insyaAllah kita kongsi-share lagi ye. .Selamat Berjuang !

Ma'assalamah Wa Ilalliqa',
Salam alaykumullah :)

Friday, March 18, 2011

Istighfar Lah Wahai Hati

Salam Ukhwah bertinta Mawaddah Wa Sakinah Wa Rahmah ~

Petang ni agak mendung , hujan agak renyai-renyai di kawasan tempat tinggal ana ni. Tapi ia tetap tak dapat menenangkan hal yang baru terjadi pada ana tengahari tadi. MasyaAllah , Astaghfirullah. Ana mahu mengucap istighfar beribu kali rasanya.

Ce cite , ce cite !

Macam ni , tengahari tadi ana boleh dikira amat M.A.L.A.S sangat nak bangun dari pembaringan disebabkan sakit perut yang sedikit cuma (entah mengapa , baru-baru ini ana asyik sakit perut je). Kebetulan ayah ana call untuk minta bantuan ana menjaga gerai nasi ayam dia. Ana ada juga menyuruh adik ana pergi , tapi mereka jua buat-buat dek je. Jadi ana 'pakse rela' la. Ana pergi dalam keadaan yang tiada mood langsung. Marah pada siapa ? Entah , ana pon tak tahu. Sebelum ana pergi , basikal adik ana yang menyesakkan laluan motor ana jatuhkan. Selipar adik ana pula ana kebas (pakai) , boleh dikira ana tengah baran juga la waktu tu. Ana pandu motor pon macam nak melayang dah (dekat 60 km/sejam). huhuhu. . . Walauapapun , ana tak lupa baca Bismillah.

Sampai satu selekoh , ana brek mengejut ! Grand Livina yang besar gedabak tu entah bila datangnya ana tak nampak , sipi sahaja lagi nak melanggar ana. Sempat ana elak daripada melanggar cermin kereta mpv tersebut. Ana dengan perasaan yang tengah baran tadi , mengucapkan atau dengan kata sopan lagi menghamburkan perkataan yang tak sepatutnya. Antum tahukah apa itu ? huhuhu. . Tak perlulah tahu , nanti mengajar antum pula. Lagi berdosa. huhu. . Sampainya ana di gerai ayah , selesai berbasa-basi dengan ayah tentang step-step nak sediakan nasi ayam. Ana duduk sementara tunggu pelanggan , menenangkan hati yang kacau. Ana teringat sungguh akan peristiwa tadi. Tiba-tiba ana teringat jua dengan apa yang ana ucapkan. 'aku sumpah orang tu ? sedangkan orang tu mengangkat tangan tanda maaf' . Ana diserbu rasa bersalah sangat-sangat dekat orang tu. Orang tu tak salah pun sebenarnya. Ana yang salah. Ana bawa motor yang macam orang gila , ana pulak yang salahkan orang. Astaghfirullah , Astaghfirullah , Astaghfirullah. Ya Allah , ampuni dosaku ini. Aku telah menganiaya orang dalam tidak sedar.

Ya , Allah mahu mengingatkan ana !
1. Dengan Bismillah , selagi mana kita ingat Allah , Allah akan ingat kita. Selagi mana kita jaga Allah, Allah jua akan menjaga kita.
2. Bawak motor dalam keadaan yang tidak stabil mood jua boleh mengundang padah kerana kebanyakan hati yang tak ikhlas.
3. Allah nak ana selalu istighfar selalu. Ingat Allah ! Bahawa tiap sesuatu adalah taqdir dariNya. Dan punya hikmah disebaliknya. Tak kira waktu senang atau susah :)

Sampai situ je ?

Haah ! sampai situ je ye sahabat-sahabat ana. hehe. . Ana rasa kerdil sangat. Cuba kalau waktu tu ana tak sempat elak , berlanggar dengan kereta mpv tu ? Masihkah ana menyumpah orang tu ? Dan apa pula orang dalam mpv tu buat kat ana ? Ana dapat rasakan orang tu bawa ana ke hospital secepat mungkin. Sebab apa ? sebab kalau dah ana tak melanggar dia pun dah minta maaf , apatah lagi kalau ana yang eksiden. Istighfarlah Wahai Hati. Hati ini sentiasa dahagakan didikan iman dan taqwa. Ya Allah , syukran mengingatkan ana :') Tak terhingga buat Allah yang selalu jaga ana. Sayang Allah ! Baiklah , ambillah teladan daripada cerita ini ye. .

xsanggup ana jd camni ::


Ma'assalamah Wa Ilalliqa' ,
Salam alaykumullah :)

Thursday, March 17, 2011

Kesempitan Dan Keluasan

Dengan nama Allah Yang Mencipta Segala-galanya.

Salam mawaddah bertinta ukhwah pula ana balikkan pada antum yang sudi seikhlasnya menyentuh penglihatan dengan blog ana ni. Syukur setelah beberapa minggu ana sesat dalam sempitnya dunia , masih lagi Allah beri masa untuk ana mengintai diri sendiri. Aseef kathir , mungkin yang biasa menyinggah blog ana ada yang menunggu posting seterusnya. Tapi tak pula sampai-sampai posting tu kan. Maaf sekali lagi ana panjangkan. Selain masa menjadi kesuntukannya , ana terpempan dan terbeban dengan suatu dunia. Dunia yang kebanyakan orang sesat di dalamnya. Ana harap antum paham-paham lah ye. .huhu. .

Duhai hatiku yang masih mahu bergelora,
Mencatat dunia , melukis pada dada. .

Aduhai. .kasihanlah pada hati kita. Ana turut kasihan pada hati ana. Mengapa berkehendak dunia itu yang sudah diketahuinya fana' ? Siapa yang mendidiknya ? Ana bersesak dengan rimba kepahitan. Ya , sudah namanya fana'. Maka , ia sentiasa menipu. Menipu mata hati kita seandainya ia tidak dididik dengan utuh. Jangan salahkan Allah andai kesempitan yang kita lalui jatuh menyempitkan kita lagi. Bukan takat itu , malah ia bakal menutup segala penglihatan hati kita. Bersangka baik dengan Allah sentiasa. Didik hati menjadi kuat , tabah dan utuh bila menempuh segala ujian yang Allah beri. Tidak tahukah kita bahawa ujian yang Allah bagi itu adalah untuk meningkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kepadaNya ? Sesungguhnya , betullah apa yang selalu dikatakan. Setiap sesuatu punya hikmahnya. Ya Allah , hikmah yang Allah selitkan dalam ujian yang secubit cuma adalah sebesar-besar hikmah. Jadi , apa yang ana nak buat pada hati yang selalu rapuh ni ? Istighfar dan mencuba ikhlas dalam melaksanakan sesuatu.

Waktu oh waktuku. .
Seandainya Allah mengembalikan waktu dahulu , aku mahu semuanya indah. .

"Past is past , tomorrow never die" huhu :) mesti antum semua pernah dengar pepatah itu kan ? Apa motifnya ana letakkan pepatah yang 'entah pape' ni ? Sebenarnya , kadang-kadang ana pun tak ambil kisah sangat pasal qoute tu. Tapi sekarang ana seakan paham kenapa ada pepatah tu. 'Ibrah ~ hmm, yang dah berlalu tu biarkan berlalu , esok tak akan mati. Ya , yang semalam dan dahulu-dahulu kala semestinya tak dapat kita hadirkan. Lambaikanlah tangan pada kenangan lalu. Bila yang manis kenanglah ia sebagai kemanisan. Yang pahit , jadikan pedoman. Bukan ratapan menghina diri , bukan untuk kelemahan jiwa pada hati yang sentiasa rapuh. Dan esok jua hari seterusnya akan hidup bersama usaha-usaha kita. Jangan pernah putus asa , jangan pernah kecewa dengan apa yang kita lakukan dahulu. Sebaliknya bersyukurlah pada Allah Pencipta Segala. Ya , kerana Dia yang membuatkan kita mengingat kenangan pahit manis kita dahulu. Kerana apa ? Kerana untuk kita bermuhasabah kembali siapa kita. Apa sebenarnya tujuan hidup kita ? Di situlah letakknya matlamat kita. Find and search !

Keluasan !
Ku Yakin Berlaku , Mencuba dan Bukalah Hatimu. .

Celiklah mata hati, jangan sekadar mata kasar. Ana pesan untuk ana dan untuk antum :) Sebenarnya punya lebih lapang dan luas lepas apa yang kita tempuhi ujian yang Allah berikan. Sepertinya yang Pencipta kita janjikan , ada syurga yang menunggu setelah berjaya tempuh kesulitan ini. Yakinlah pada setiap yang antum lakukan , dan yakinlah pada Allah. Letakkan matlamat hidup kita semata-mata hanya pada Allah dan keranaNya. Mengharap keredhaan Allah sentiasa , semoga kerosakan di dalam jiwa dan hati dapat dijauhi. Di mana-mana pun kita berada , bila keredhaan Allah kita harapkan dengan seikhlasnya. Kita mampu berdiri utuh bersama hati yang disangka selama ini rapuh. Ya, manusia itu sifatnya berubah sentiasa. Tapi kenapa perlu kita berubah kepada yang tidak kita perlukan ? Kenapa kehendak yang kita panjangkan dalam kehidupan ? Fikirkanlah hati. .balikkan rasa menghendaki sesuatu dengan mengasihani hati. Dia rapuh , perlu utuh. Dan keperluannya untuk terus padu berdiri tegak adalah dengan mengingati Pencipta kita. Pencipta Cinta. Khasnya untuk hati yang selalu sahaja mencintai segala bentuk kesukaan.

Syukran ana ucapkan pada adik kesayangan ana merangkap teman ke syurga ana. Teman abadi ana , teman segalanya pada ana. Dia umpama matahari yang sentiasa menerangi kehidupan ana yang gelap ini. Dia penyah gelita bak perumpamaan yang tersingkap di dalam novel Matahari Hilal Asyraf. Ana sayang dia sangat , meskipun kadang-kadang ana tak ingat dia. huhu :) Maaf ye ukhti. .ukhti tahu kan ana lagi perlu untuk ingat siapa ? sama-samalah kita ingat Dia :) ana dah letakkan ukhti kat Dia , jadi ? mesti selamat punyeee :D dan syukran jua pada sahabat ana sorang tu. Tak pernah jua ana terbeban dengan dia. Meskipun ramai yang mencuba bebankan ana tentang dia. Tapi ana rasa tak berjaya. Sebab , ana yakin ! Dia matahari ana jua.

Kepada Tuhan ana , Allahu Rabbi. Satu daripada seinfiniti penghargaan ana padaMu. Ya Allah, terima kasih ! Kau sentiasa ada denganku. Waktu susah dan senang Kau tetap peluk dan amankan hati ini. Ya Allah, Kau tak pernah jemu meskipun ana sebegini. Maafkan khilafku Ya Rahmanirrahim. Syukran Lillah ~



Ma'assalamah Wa Ilalliqa'
Salam alaykumullah , antum jua sentiasa berada di hati :)