Sunday, July 10, 2011

Perjuangan Demi Keadilan [edisi huruf kecil]

salam seindah ukhwah buat muhadhir blog ana.

apa khabar antum sekalian ? harapnya sihat dan semoga sentiasa dibawah lindungan Maha Besar Allah. posting ana kali ini, semungkinnya pasti ada yang tidak bersetuju. pasti jua ada yang sedia menyokongnya. apapun, ana jua ada hak kebebasan bersuara sebagai rakyat walaupun diri ini belum layak mengundi. semoga posting kali ini sedia memberi banyak maksud pada antum sekalian.

untuk pertama kalinya, ana menyertai sebuah perhimpunan aman yang dimaksudkan oleh rakyat, namun haram yang diertikan oleh golongan yang senang. BERSIH 2.0 pada tanggal 9 julai 2011 sangat memberi sejarah pada ana.

ana ini bukanlah seorang yang mengambil kepentingan atas semua ini sebelum melalui pembelajaran di sebuah institusi barakah. namun kini ana merasainya, ana melaluinya bersama sahabat yang merupakan rakyat bernama rakyat. sebenarnya ana tidak kesah apapun tentang bersih 2.0 ni. ana pun merasakan tidak ada apa dalam bersih 2.0 ini. ana menyokongnya tanpa mengetahui apa yang diperjuangkan. dan ana langsung tidak mengetahui siapa dan siapa yang terlibat. semakin hari , jam dan saat detik berlalu terus berlalu. harga minyak naik, harga gula naik. polis semakin ganas meng'aman'kan rakyat. namun rakyat tidaklah merasa aman apabila berdepan dengannya walaupun tidak punya sebarang kesalahan.

ana mula meneliti sisipan bersih 2.0. melihat kepuncaan apa yang mereka mahukan sehingga mahu sekali lagi bersih ini dihimpunkan. 8 tuntutan didalam bersih. mantap dan sangat diperlukan rakyat. ana yang sedia tahu puak-puak BN UMNO ini adalah sebuah puak yang sangat tidak menyenangkan rakyat bernama rakyat. semakin hari, ana meminati dan tertarik pada bersih 2.0. ana melanjutkan cita-cita untuk bersama mereka menuntut keadilan. meskipun ada yang berkata keadilan boleh dituntut melalui musyawarah, tapi musyawarah sudah tidak releven pada mereka puak pengampu. semua yang didepan mata adalah pendusta.

mengenali DPP dan NISA' , ana menghadirkan diri meskipun sebenarnya amat pemalu untuk bersemuka dengan mereka. malu kerana sebelum ini ana tidak pernah menyertai perjuangan mereka. malu kerana selama ini ana hanya menyokong dibalik kesenangan. hanya bersama kata-kata yang tidak dikota. namun kehadiran ana sangat disambut baik oleh kakak-kakak NISA'. keramahan dan kelembutan mereka amat-amat menarik cinta kepada perjuangan mereka.

dan kisahnya bermula. . . . . . .

ana dan 6 orang lagi sahabat nisa' bergerak dari rumah seorang ukht nisa' , kak aimi. bersama 3 kenderaan, kami bergerak pada haluan yang berbeza. menyediakan strategi untuk memasuki kuala lumpur yang dikatakan sudah ditutup jalan-jalannya. alhamdulillah, akhirnya kami selamat memasuki ke bandaraya kuala lumpur bersama jalan-jalan yang sudah Allah persiapkan. melangkah ke pusat penginapan dengan segera meskipun ramai special branch berada di sekitar situ.

sebaik memasuki bilik penginapan, alhamdulillah sekali lagi kami selesa. tapi beringat kami, selesa ini adalah ujian untuk sukar esok. ingat Allah daeman. selepas maghrib, kami diberitahu kemungkinan polis akan membuat serbuan atau spotcheck bilik ke bilik. alhamdulillah untuk seinfinitinya, kami tidak punya unsur apa-apa tentang bersih melainkan headband. itupun, Allah menakdirkan ianya diletakkan di bawah katil. hehehe. .ana pun menunggu la kalau-kalau ada polis datang ketok-ketok bilik. dekat 11.30 malam, mata semakin ngantok. kakak-kakak nisa' yang mulanya mahu mengikuti rancangan di televisyen sudah lena mendamaikan diri di atas katil yang empuk. ana yang sedang memesej dengan pejuang bersih 2.0 juga ingin melelapkan mata.

12.10 pagi , 9 julai 2011. pintu bilik kami diketuk ganas. seorang kakak nisa' mengintai siapakah gerangannya. "polis-polis. .cepat pakai tudung" ana yang terbangun bersama mamai-mamai terus mengambil tudung. kak zan , ukht nisa' segera mengelak sedikit pintu bilik. polis mula menyoal siasat kak zan DENGAN KASAR. tapi kak zan cuba selembut-lembutnya berhadapan dengan polis. diminta kad pengenalan, namun kak zan hanya memberikan tunjuk pada mereka. tidak diterima pada mereka. bila diminta kad kuasa, hanya beberapa polis yang menunjukkannya. yang lain sudah mencabutkan diri. yang tak boleh BLAHHHH nya apabila polis berkenaan berkalam seperti ini "saya polis, saya ada kuasa. samada awak nak beri atau saya bawak awak semua ke balai." tidak terkira bencinya ana pada sikap angkuh si polis. ana kira keangkuhan itu berada diatas nama "kuasa" yang mereka pula rasa lebih hebat daripada kuasa SANG PENCIPTA ! qunut nazilah serta ayat-ayat Allah kami bersama alunkan di bibir lestari, di hati nurani. Ihzimhum Ya Allah !!

selesai berbicara, polis perempuan masuk ke bilik untuk check beg-beg kami. alhamdulillah, polis tidak jumpa apa-apa yang mencurigakan. ucapan terima kasih diberikan, kami menerima dengan senyuman ikhlas. ana panjat setinggi-tinggi syukur pada Allah, tangisan ini bukan kerana gembira berjaya kaburi polis, tapi gembira kerana Allah menolong kami dari mulanya perjalanan kami sehingga malam itu. namun mungkinkah semasa berhimpun kami nanti selamat juga ? Allah bersama kami, bersama kami yang menjunjung erti kebenaran dan keadilan. kak zan yang bermati-matian memberi kekata pada rejim polis laknatullah akibat hasil kekejaman mereka, turut mencari tangis kesyukuran atas kudrat Allah yang membantu kudratnya. Juga buat semua akhwat nisa' di situ, bersujud syukur. tidak sampai 5 minit, polis datang semula mahu check kereta. alhamdulillah, sekali lagi rejim polis laknatullah akibat hasil kekejaman mereka kecewa tidak peroleh sebarang bukti.

pagi mula dicurahkan cahaya, kuala lumpur mula mencerah seperti biasa. yang tak biasanya hanyalah, kekosongan pada bandaranya yang sangat sibuk kebiasaannya menjadi luar kebiasaan. di luar pusat penginapan kami, polis beratur panjang. akan menahan sesiapa sahaja yang mereka syaki sebagai penuntut bersih 2.0. terutamanya muslimah. yang bertudung labuh inilah yang mereka syaki penuntut bersih 2.0. apa maksudnya ? ANDA PASTI PAHAM ! akhirnya kami diberi arahan oleh muslimin agar tidak keluar-keluar dari bilik. kerana special branch sudah menunggu di lobi hotel. kami bersarapan roti dan jam kaya. isi perut. alhamdulillah, masih hidup.

setelah mendapat arahan keluar secara berdua bertiga, ana dan kak zan memulai langkah bersama. dengan gaya yang ceria meskipun debar bergelora didada. masyaallah ! sungguh hebat bila nama Allah disebut, ketenangan menyerap-serap ke dalam diri. ada juga terlihat dua pemuda, dua pemuda. "kita ikut budak laki ni." kak zan berbicara seperti seorang penuntun yang baik. team nisa' yang lain mengikuti haluan yang berbeza. alhamdulillah, kami bersama kak faizah dan kak min dihadapan masjid jamek. terkilannya ana apabila masjid sudah dikunci oleh rejim polis laknatullah akibat kezaliman mereka mengurung sebahagian yang sedang solat didalamnya. MENGURUNG YANG SEDANG SOLAT DI DALAM MASJID, harap maklum ! kami terus mengikuti segerombolan penuntut bersih berjalan menuju ke jalan hang jebat bersama hujan. HUJAN, harap maklum ! alhamdulillah, hujan telah Allah limpahkan di kuala lumpur. kemudian kami bertemu semula bersama-sama. duduk seketika sambil menikmati aiskerim. agak popular lah pulak team nisa' kuala langat makan aiskerim dalam hujan, dalam walk for democracy. dengan keadaan yang ceria.

bersama dr hatta, bersama berarak sambil melaungkan reformasi ! REFORMASI ! menggegar seluruh ruang jiwa-jiwa insan yang menuntut keadilan rakyat. ke puduraya, walaupun kaki sudah penat. "Ya Allah, Kau sahaja yang memberi kekuatan. Maka kuatkanlah kakiku untuk terus berjalan bersama keadilan." sebelum sampai ke puduraya, kami sudah ditembak gas pemedih mata. ALLAHUAKBAR ! mata ana pedih, dan pastinya mata mereka penuntut bersih 2.0 pedih. apapun ana terus melintasi asap berkepul-kepul itu terpisah seketika dengan kak zan. garam menjadi penawar. lawak seketika, kak zan diberi garam. mungkin oleh kerana sudah tidak tahan kepedihan, disuap segenggam garam. hehehe. .ampun kak zan. kami terus bergerak ke stadium merdeka. penat, jangan dibicara. kerana bila mengadu penat, maka makin penatlah kita. ana diberitakan, air water cannon sudah disembur sebelum kami sampai di puduraya. FRU sangat kejam.
kemudian kami terus berarak ke KLCC. jauh, namun memaksa kegagahan kaki untuk terus berjalan. berhenti di KLCC, di kaki lima, kami menunaikan kewajipan sebagai seorang muslim. solat zohor dan berdoa agar rejim UMNO BN jatuh ! kemudian kami berhimpun dihadapan klcc, mendengar ucapan pejuang tertinggi bersih 2.0. amat malang sekali apabila rejim polis laknatullah akibat kezaliman mereka melegarkan helikopter agar rakyat tidak bisa mendengar ucapan pejuang tertinggi berucap. ZALIM LAKNATULLAH ! di situ sudah menampakkan mereka kecut ! Kemudian FRU dan polis datang menyerbu. kami berarak laju menuju ke tepi-tepi bangunan TANPA MENCACATKAN SEDIKIT PUN BANGUNAN TERSEBUT.

Singgah kemudian di kedai mamak, membeli minuman. sambil berkata "mak cik , banyak untung ?". "dari pagi kedai tak kosong." .ADA YANG NAK MENIPU KATA KEDAI ALAMI KERUGIAN ? penuntut bersih 2.0 yang menguntungkan. kemudian kami dipanggil semula muslimin untuk menunggu di bangunan evenue k, agak simpati muslimin yang menjaga kami. kami meninggalkannya jauh. huhu. kemudian mengambil jalan untuk pulang. secara berdua-dua. ana bersama kak faizah terus berada di belakang beberapa meter daripada kak zan dan kak aya. adalah jugak kehilangan mereka, di depan-depan FRU buat-buat selamba sumbu. hehehe. kemudian terus berjalan sehingga ke stesen monorel bukit nenas. menaikinya sehingga ke stesen monorel medan tunku. dan berjalan secara selamat ke hotel. walaupun dari jauh sudah kelihatan polis. alhamdulillah seinfinitinya kami selamat. SEMUA INI ATAS KUDRAT ALLAH !

syukran kepada team nisa' , kak zan , kak faizah , kak min , kak aimi , kak aya , kak lin dan sahabat ana naz juga buat muslimin@DPP yang sentiasa menjaga kam. bersama berjuang. semoga kita sentiasa berada dalam keredhaan Allah. Istiqamah, semoga kita terus ISTIQAMAH. InsyaAllah kalau ada lagi bersih 3.0 , ana nak turut serta. bukan sengaja, namun sedar sebagai rakyat bernama rakyat ! Takbir !
InsyaAllah kita berjumpa lagi dalam perjuangan-perjuangan yang akan datang.

Ma'assalamah wa Ilalliqa',
Assalamualaikumullahi alayk ~

5 comments:

 1. sangat sedih kerana wanita bertudung labuh menjadi suspek utama untuk mengesyaki penyokong bersih

  ReplyDelete
 2. hehe. .xpe kalau dia syak yg bertudung labuh penyokong bersih. maksudnye, yg "bertudung labuh" ni la yg nak bersih. golongan yg sentiasa mahukan keadilan dan kebenaran.

  ReplyDelete
 3. Night walker : komen yg amat best ye ? huhu. .

  Princess Solehah : thanx , u are the citizen of malaysia.

  ReplyDelete

Terima kasih kerana prihatin ye ^^