Wednesday, November 2, 2011

Anugerah Allah (first edition)

Bismillahirrahmanirrahim. .

Assalamualaikum, salam seindah ukhwah bersulam kasih sayang yang dipohon semoga tersemai dalam hati-hati setiap jiwa yang sedang hadir ke blog ana ni. Semoga jiwa-jiwa itu hidup dalam hatinya ^^ Allahuakbar !

Subhanallah ~ comel sungguh bayi yang di atas ni kan ? Nama dia, Ana Safiah. Kalau tak silap ana lah. Hehe :) yang sebenarnya ni bukan baby ana tau, ni adalah baby abang sepupu ana & isterinya. Alhamdulillah, tak lama selepas mereka menikah, mereka telah menimang pun seorang puteri. Itu cerita tentang mereka. Ana nukilkan untuk posting ana kali ini subjekanugerah Allah” iaitu baby ^^ Jangan tanya ana suka baby ke tak. Ya Allahu Rabbi, kalau dah namanya bayi memanglah tersangat-sangat eksaited ! Ana rasa nak pegang, nak kucup, nak peluk-peluk baby tu. Ana tak dapat bayangkan betapa happy seluruh jiwa raga motosikal ana bila dapat baby sendiri. Hee ~ InsyaAllah, ana harap Allah kurniakannya.

Mendidik anak zaman laa ni memang susah. Sebab banyak pengaruh yang ada kat sekeliling kita kan. Persekitaran yang cepat sangat berubah dapat mengajar dan merangsang minda anak-anak. Especially, television. Rata-rata rumah, bukan takat rumah, sekolah, tadika pon ada kotak magic tu. Kotak yang boleh gambo macam-macam. Yang sangat berkesan peransang otak anak-anak. Lebih-lebih lagi sekarang ni, dekat Astro pon ada channel tv khusus untuk bayi. Astaghfirullahal’azim ~ memang barat nak merosakkan anak-anak lah sekarang ni. Lebih-lebih lagi anak orang Islam. So, please attent about this issue. Kepada ibubapa, bakal yang menjadi ibu, bakal yang menjadi ayah dan kepada diri ana jua yang bakal satuhari nanti menjadi umi ^^ (INSYAALLAH. . . .), setelah anak itu lahir, jagalah anak itu. Jaga pandangannya, jaga pertuturannya, jaga perlakuannya dan jaga hati budinya. Bagaimana ? Jagalah diri kita dahulu seboleh-bolehnya. Kerana anak itu ibarat kuih yang mana ia sedap atau tidak, cantik atau buruk, semuanya daripada acuan kita. Bagaimana kita mengacu diri kita sebenarnya. Don’t look your children if you want to know who are you. Its too late, friend ! So, make yourself kindly. You will get your kindly soon. Jangan risau, semua tu aturan Allah. Yakin denganNya, itu yang penting.

InsyaAllah, anakku sayang (yang bakal wujud). .umi (gelaran ana nanti) akan mendidikmu penuh kasih sayang. Umi akan berikan anakku sayang dengan sahabat yang paling setia iaitu Al-Quran. Peluklah ia, berbicara dengannya agar satuhari anak umi akan menjadi seorang yang unggul di penghadapan Allah. Umi tidak meminta anak umi menjadi penolong umi ketika umi sudah tiada, tetapi itu janji Allah kalau anak umi soleh serta solehah. Umi akan mengajar anakku sayang dengan perkataan untuk menjadi tuturan yang paling baik dan sempurna. Umi akan menyebutkan nama Allah, dan menyuruh anak umi menutur kembali sehingga “Allah” itu lancar di lisanmu wahai anakku sayang. Semoga Allah meredhai setiap tuturan itu sebelum anak umi menyebutumidanbabah” (err, masok sekali. .) :) Umi akan melihatkan anakku sayang dengan pemandangan indah yang boleh anak umi mengagumi kebesaran Allah. Umi akan cuba sedaya upaya umi untuk menyembunyikan segala pemandangan yang kotor dan jahil pada penglihatanmu anakku sayang. Seandainya ada, umi akan memesan supaya menjadikan itu sesuatu pedoman dan tauladan buat anak umi agar satuhari nanti, anak umi boleh menjadipenukarpemandangan yang batil itu kepada pemandangan yang sungguh indah. Anak umi, seandainya umi merotanmu, mencubitmu, memukulmu, memiat telingamu, itu bukan maksud umi untuk sengaja mengasari dirimu. Itu hanya salah satu dari kasih sayang umi untuk membentuk dirimu menjadi seorang yang taat. Taat pada Allah, taat pada ibubapa selagi umi dan babah tidak mengajarmu yang tidak-tidak. Ingat itu, sesungguhnya umi sangat menyayangimu anakku sayang :)

Isk,isk,isk. . . .

Warkah apakah yang ana sedang nukilkan di situ ? hehe. .sebenarnya, jikalau antum semua perhatikan dari segi rawak, mungkin ia hanya seperenggan pesan pada anaknya. Namun cuba antum muhadhir blog ana, perhatikan isinya. Harap ia membantu antum untuk mendidik anak :)

Alhamdulillah, ana berterima kasih kepada ibunda ana Rafidah Hj Sulaiman serta ayahanda ana Ismail Hj Hanan yang selama ini banyak menumpahkan kasih sayang mereka pada ana. Jatuh bangun ana, mereka ada bersama. Daripada ana kecik sampai la dah besar gedabak ni, ana akan ingati setiap segala tarbiyyah yang mereka didik untuk ana as their eldest children. Beruntung ana dapat menjadi anak mereka berdua. Walaupun susah, mereka tetap berusaha memberi kesenangan pada anak-anak. Anak-anaknya !!!! tolonglah hargai jasa dan bakti mereka. Hehe. .(ana laa tuu. .) tak lupa adik-adik ana ! InsyaAllah, umi ayah. .kami sedaya upaya akan membalas jasa dan baktimu walaupun kami tahu ia sungguh tak terbalas :’)

Ana suka baby, ana cakap sekali lagi ! Suka sangat. InsyaAllah selepas ikat pernikahan nanti, semoga Allah memberi rezki awal. Takde masalah rasanya kalau time belajar nak jaga anak. Bila niat kita baik, kita tolong agama Allah, InsyaAllah Allah tolong kita. Ana sentiasa menanti saat mendidik zuriat generasi Rasulullah ^_^ Kepada babah (ayah kpd anak ana nanti), bantu umi sama-sama ye ? Kita bina baitul muslim hingga ke syurga. Semoga menjadi pemimpin keluarga, pemimpin ummah seperti Rasulullah :)

Anda !

Pon macam tu tau. .cita-cita dan matlamat hanya kerana Allah :)

Salam ‘alaykumullah,

Ma’assalamah wa Ilalliqa’ ~

2 comments:

  1. ehem2....seoga impian menjadi kenyataan :)

    ReplyDelete
  2. ehehe. .aminn. .

    umi, kak ina, serikando islam is my mentor :) cecece. .

    ReplyDelete

Terima kasih kerana prihatin ye ^^