Monday, December 26, 2011

Kalau Cinta Itu Masih Jauh, Maka Aku Pilih Engkau

Assalamualaikum,
Salam seindah ukhwah, sebaris senyuman yang manis, ana hadiahkan untuk antum kalian muhadhir blog ana yang update slow-slow ni. :)

Sihat anggota badan ?
Sihat anggota iman ?
Ana berharap sihat seluruhnya ^^

Pernahkah kita belajar untuk beristighfar semasa ditimpa masalah ? Ah, seringkali kan ? Kalau kita ditimpa bala, baru sedar ? Jangan begitu sahabat. Sentiasalah zikrillah daeman :) Hatikan menjadi tenang.

Ini pemerhatian ana.

CINTA

Banyaknya orang berbicara mengenai cinta. Ramainya insan yang berkata-kata mengenainya. Cinta, cinta, cinta dan cinta. ada yang dok berkapel, luah rasa sayang, luah rasa rindu, luah rasa benci dan marah. ada yang nak kahwin dah, islamik la ana katakan. berkata-kata cinta dan perkahwinan. pernikahan. serta yang sewaktu dengannya.

Ana terdiam.

Mahu senyumkah ? Mahu sedihkah ? ana simpan rasa-rasa itu semua di wajah ana. ada waktu ana akan senyum, ada waktu ana akan sedih. Namun ana percaya., Allah tidak pernah mengecewakan hamba-hambaNya yang meminta pertolongan darinya semata-mata.

SERINGKALI,
ana melihat ada cinta yang akan mendekati, ada cinta yang akan menghampiri. ana mula memasang niat dalam hati setiap apa yang mungkin datang dalam diri. Seandainya dia jodohku, aku menerima dia dengan cinta. Seandainya dia bukan untukku, jangan rendamkan ada lebih dari sekadar meminatinya. Namun seandainya aku sudah mencintainya, tetapi dia bukan untukku, semoga ada insan lain yang akan menanamkan cintanya lebih dari cinta itu. Semoga cinta yang lebih itu, tidak melebihi cinta Allahku :)

Kini,
My heart was empty from anyone.
Kalau cinta itu masih jauh untukku, maka aku memilihnya dahulu.

Dia halal untukku, dia indah padaku.
Dia usrah cintaku, dia merendam sayang yang tidak pernah reput.

Ini untuk dia, kamu, bakal teman hidupku.
Aku tidak pernah kenal siapa kamu,
Aku tidak pernah tahu wajah rupamu,
Aku tidak pernah rasa ada mencintaimu.
Namun aku sudah rindu dirimu.
Rindu imam solatku.
Rindu babah kepada anak-anakku.
Rindu pemimpin tanganku.
Rindu engkau sebagai khalifah keluargaku.
Merinduimu sebagai teman ke syurga, bersama cita tertinggiku.

Kamu bakal teman hidupku,
Semoga kamu yang hadir adalah insan pilihan Allah.

Pilihan Allah itu baik.
Pilihan Allah itu yang terbaik.
Jadi, aku percaya bahawa kamu bisa mencintai ibubapaku, ibubapamu.
Aku yakin kamu bisa mencintai keluargaku, keluargamu.

Kamu bakal teman hidupku,
Destinasimu cuma satu sebelum kau memilikiku,
Destinasimu, keredhaan Allah dan restu ayah umiku.
Ku akan cari fikrahmu, sepandan dengan fikrahku.
Menerima usrahku, menerima semua usrahku.

Semoga kamu bakal teman hidupku,
Sihat tubuh dan sihat iman :)

Salam Alayk
Ma'assalamah Wa Ilalliqa' ~
Semoga dia dan aku tidak pernah putus, tidak akan Allah putus hingga ke syurga InsyaAllah.

Thursday, December 22, 2011

Selesai Dan Masih Jauh

Assalamualaikum

Salam seindah ukhwah buat para muhadhir blog ana :) semoga kalian sihat di sisi orang tersayang mahupun yang disayangi. Dan semoga iman kalian Allah menambahkan lagi ^^ InsyaAllah.

Alhamdulillah, hari ini ana selesai menghabiskan tugas ana di Petronas. Tak lama kan ? Ye, memang tak lama pun sebab ana ada sebab lain. InsyaAllah, apa yang ana dapat katakan. Pengalaman di Petronas amat berharga dan ana hargainya :)

Itu tentang selesai.

Yang MASIH JAUH ?

emm. .ada yang masih jauh.

Wallahualam. .

Thursday, December 8, 2011

Sesiapa Pon Boleh Baceee ^^,

Bismillahirrahmanirrahim
Ana mula dengan tinta senyuman, mengaharap ada kemanisan iman bersamanya. Salam si gelita buat sang pencerah iaitu sang muhadhir ana. Kalianlah sebenarnya pencerah dalam blog ana.

Ah, PENCERAH !

Menarik dan ana sendiri merasa segan dengan pandangan dan komen seorang sahabat atas blog ana ni. Allah. . .ana malu kerana blog ana tidak seperti orang lain. Ana hanya bertinta mengikut hati ana. Geraknya mengikut suara jiwa. Apapun itu semua tidak akan terjadi seandainya Allah tidak mengilhamkan itu pada minda warasana ini, InsyaAllah :)

Feedback dari seorang sahabat yang cantekkk ^^ syukran ye adeekk. Dia umurnya, ana rasakan masih dalam remaja 16 tahun dan bakal menjejaki tingkatan 5 pada tahun hadapan. betul ? InsyaAllah betul. .hehe :) Dia telah mengongsikan sebuah artikel berguna dan bermanfaat pada ana dan beberapa orang sahabatnya yang lain. Artikel yang berbicara tentang memanfaatkan blog sambil memuhasabahkan diri. Alhamdulillah, benar apa yang ditulis olehnya. Blog itu perlu ditulis kerana Allah. Dan ana merasakan ianya WAJIB kerana Allah. Nak dapat pahala x ? ;P

Dalam artikel berkenaan, ada SISI PUTIH dan SISI HITAM berdebat sedang SISI KELABU ALI yang cemburu blog orang lain itu lebih ramai follower. Hmm. .ana pun tidak ramai follower, kadang-kadang dulu tu ada lah jugak rasa macam tak best je. yelah, sebab tak ada siapa nak baca blog ana ni kan.. Tapi Alhamdulillah sekarang ana berasa seronok kerana ana tidaklah mengharap sangat orang membacanya. Bagi yang nak baca, baca. Tak mahu, ana tidak paksa kerana seperti yang ana katakan, blog ana apa yang ana bicarakan dari tinta hati dan jiwa.


Blog ana kacang jee ! Nak kata berbentuk dakwah, alim-alim pun, tidaklah macam tu. Itu dah tahap soleh solehah dah. Ana hanya insan biasa yang tidak punya banyak modal untuk berkata-kata. Ana lebih banyak senang menggunakan ibrah sekeliling ana. Apa yang perlu, ana kena yakin dengan Allah. Sekali lagi ana tekankan, YAKIN DENGAN ALLAH !

Tahukah apa itu YAKIN DENGAN ALLAH ?

Iaitu, redha dengan segala ketentuannya sambil itu kita masih berusaha. Ingat, seperti kata Hilal Asyraf "takdir itu di hujung usaha hambanya". Bila senang yang datang kepadanya, dia bahagia. Bila susah dan derita datang kepadanya pula, dia sabar. Dan dia yakin, dia tahu Allah menguji imannya. redha itu kan tandanya bersyukur :)

Ana sediakan ibrah daripada cakna minda ana. Bagi ana lah yang agak-agak syok sendiri ni, InsyaAllah ana menulis untuk semua membacanya. Sesuai utk sesiapa menatapnya. Brutal-brutal pon, luar je. .dalam ada taman ^^ jadi, bolehlah bagi atuk nenek antum membaca blog ana ni. .hehehehe :D

Okeh, last but not least i hope. .

kepada sesiapa yang membaca, terbaca blog ana ni. I need some feedback from u'all. komen je ape-ape yang tak puas hati atau, mengharap ana membuka topik yang kalian suka. Contohnya, nak bukak topik cinta, atau tentang ukhwah, ataupun tentang Asking Alexandria ? hahaha :D ana hanya insan biasa, apa yang di suka, itu yang ana suka. Tapi kalau ia melalaikan dan sia-sia, sama-sama kita usaha meninggalkannya :)

Aiwah, sampai sini sahaja posting ana :) esok, insyaAllah ana membuka posting baru dan istimewa. Menggembirakan mungkin, cuma belum pasti. InsyaAllah walaupun sikit, ibrahkan semoga menjadi ilmu pada kita ^^

Ma'assalamah wa Ilalliqa',
Salam 'alaykumullah ~

Tuesday, December 6, 2011

Kerja Dan Kerja

assalamualaikum

semoga sihat buat muhadhir blog ana, semoga bertambah keimanannya pada hari ini dan yang akan mendatang.

posting kali ini tidaklah berisi motivasi atau apa-apa yang berbaul artikel kerana ana tidak bersedia untuk mencatit sebarang bicara dan tinta.


Alhamdulillah, kini ana sudah bekerja di sebuah stesen petrol pam sebagai cashier. sedikit sebanyak agak mencabar. yelah, tak lain mesti ada shot, ada over. ana tertunggu jugak bilalah dia nak seimbang. huhu:) jadi apa yang perlu ada lagi adalah fokus dan cekap. dan tak boleh lupa, hehe. .ana ni pelupa sikit orangnya. huuu ~

Dan lagi beberapa hari saja lagi untuk kesayangan ana pencen dari SPM. haha :D tak sabar rasanya ! entah kenapa, bukannya ana yang pekse kan ..hihi. .

oke lah, sampai sini je ana posting cerita hari ini. .maaf, sibuk sikit ^^

ma'assalamah wa ilalliqa'
salam alaykumullah ~