Wednesday, February 29, 2012

Hilal Asyraf Patut Dapat Award !

Salam seindah ukhwah buat para muhadhir blog ana yang masih mengesot untuk merangka posting ini. Susahnya mahu mencernakan cernaan minda di sini. *bukan susah, malas sebenarnya. :D

Apa khabar tubuh anggota kalian ?
Apa khabar iman dan taqwa kalian ?

Semoga keduanya tercerita indah, dan tertambah sempurna :)

Ok.

Rasa tajuk posting tu macam "TAKJUB" sangat ke dengan insan yang sedang dimaksudkan ? Ataupun sesiapa merasa ana ni fanatik sangat dengan mamat yang "NTAH SAPE" tu ? hahaha :D

Ana mengaku, ana tidak TAKJUB atau FANATIK dengan mamat yang NTAH SAPEE tu. Tapi ana KAGOOM dengan mamat tu. Meskipun berjambang, bermisai, berjanggut, bercermin mata, ber ber, ber lagi la..dia seorang berani. Berani menulis dengan perasaan dirinya tanpa memerlukan kehendak orang. Kerana orang itu memerlukan apa yang dikehendak Pencipta Sekelian Alam. Ana jatuh CINTA dengan dia. Ehhh ??? SILAP !! dengan PENULISAN dia. Allah, kalau cik puan dia tahu ni, habiss ana. haha :D Hmm, tak mustahil kalau dia tu tak berpunya, ramai yang berkenan dengannya. Hmm, tapi ana biasanya tak suka pon orang yang ramai peminat ni. Ramai sangat admirer dia. huhu ^^


simfoni cinta

Nak cerita ni, e-Book Simfoni Cinta yang baru haritu ana beli nukilan mamat "bujang tak lama" dah tu dah siap-siap ana download. Pertama download, tersimpan dalam phone. Tapi, akibatnya dari selfon ana yang tak power macam iPhone dia tu, tak bolehlah ana buka. Jadi, ana buka email pula. Alahh, email yang ana dok balas terima pasai hal pembelian baju tu. Banyak songeh ana, yang sanggup dilayan oleh moderator yang entah siapa. Dah kahwen ke belum dia tu...ahaha ! err, dah melampau ni..cerita secret ni, aisehh ! Berbalik pada cerita ana buka email tu. Ana download lagi dalam laptop. Dan ana download pula Adobe Digital Edition yang dia suruh tu. Pertama "open with" kali dengan benda alah tu, ku lihat cover e-book Simfoni Cinta, dan ku selak sehelai demi sehelai sehingga tamatnya bahagian "Langitilahi Store". Alhamdulillah ! Teruja ! Akibatnya masa untuk membaca terhimpit dengan masa untuk bergegas ke sekolah. Biasalah, kena be panctual ! *betul tak eja tuu..hehe.. Dan ana close terus. Sebaliknya ana dari sekolah, tercari di manakah e-book kesayangan ana tu. TAK JUMPA ! Astaghfirullah. Tu la, kau BATAK sangat tadi. *maaf, bahasa tak sopan.huhu.sedih. Ana cuba download semula, tak disangka memang benar hanya boleh download 2 kali sahaja. Sedih sangat. Berfikir, ana belum download 2 kali. Berfikir, di phone tu ?

Ana bluetooth fail tu ke dalam laptop. Open with......

Alhamdulillah, kali ini ana sanggup mengkopi teh di setiap folder yang berada di laptop. HAHAHAHAHA :D Tak sanggup dapat "musibah" tu untuk kedua kalinya. Jadi, ana teruskan pembacaan. Baru sedikit, tidak sempat menghabiskan cerpen yang pertama. Teringat benda yang perlu disiapkan segera. Aduhh, leka juga Simfoni Cinta ni..hehe.. Soalan ujian prestasi budak-budak (darjah satu) tu tak siap lagi. STOP lagi. Tapi pastikan tidak hilang. uhuhu.. Alhamdulillah, siap ! Tengahari tu, ana bawak laptop ke sekolah. Layan Simfoni Cinta karya Hilal Asyraf (dialah mamat tu..) , dengan dinginnya angin mendung. Sendirian di bilik guru. Habiskan cerpen pertama, CINTA tajuknya. Tidak sedar. Air mata yang jarang sangat menitis, ini menitis. Sebak di dada sudah tidak dapat ana tahan. Subhanallah !

"Apakah tanda Allah masih menerimaku ?"

"Aku"

Ana pernah tanya pada atma ini. Ukhwah itu boleh kekalkah ? Entah kuasa agung apa yang menyebabkan ana yakin bahawa, ukhwah yang dinamakan ukhwah itu kekal. Bila ianya sahabat kerana iman. Ia sahabat iman. Nah, ini buktinya. Meskipun ini hanya cerita, yang orang akan anggap sebagai angan-angan. Sungguh tiada mustahil bagi orang-orang yang beriman ! Sekurang-kurangnya ia bukan cerita cinta yang tuju tembak niahnya konon kerana Allah, tapi dongeng tak bersahih kerana Allah pun. Sebab tu, ana tak minat baca novel dulunya. Kerana novel jiwang yang "TAK BERSIH" . Kritik terang-terang, sebab itu sebenarnya. Bukanlah ana punya penulisan pun bersih. Tapi ana tak berniat menjadikannya top di mata pembaca, kerana penulisan ana juga masih berada dalam awang-awangan. Apapun, para penulis novel di Malaysia ni. Good job sebab kalian dah mencuba. Cuba lagi yang terbaik eh ^^ Tulis apa yang "PERLU" , bukan apa yang "MAHU".

Ana pernah menyentuh novel pertama yang menyentuh hati, novel "Adam Dan Hawa" karya Aisya Sofea. Memang menggarit segala rasa. Entah kenapa ye..nak tahu, cuba baca sendiri :) Kemudiannya ana diperkenal dengan novel-novel cinta. Tapi lali dengan biasa. CINTA. Alahai... Dalam diri waktu ana berada seperti seorang yang putus harapan dan cinta, selepas SPM pula, tidak berminat untuk mendalami agama. Maksud di situ, tidak berminat untuk meneruskan belajar hal-hal yang "FANATIK" agama. Apalah ana ni kan, dah la jahil, tambah jahil la bila ana MALAS nak ketahui hal-hal agama ana sendiri. Allahuakbar ! Akhirnya, ana dipaksa dan terpaksa menerima "HIKMAH" suruhan umi. Masuk belajar di STAM. Ehya Assharif, Semanggol. huhu ^^ Satuhari, ana ternampak. Lagi senang, ana dinampakkan oleh Allah sesuatu bahan bacaan yang tidak berapa tebal. Berkulit hitam, berlatarkan kegersangan persekitarannya. Membaca tajuknya "TERASING", membuatkan ana mahu membaca sinopsisnya. Membaca sinopsis, Allah menggerakkan hati untuk terus merampas minda dan meletakkannya di sudut bacaan itu. Pergghhhhh ! So so so so.......novel apakah ini ? Angan-angan atau cita-cita ? Kenapa sampai begitu plotnya ? Seperti aku yang berada di saat both of Saifullah itu berdiri. Berdebar mencari penyelesaian mendapatkan "maruah" agamaku semula. AGAMA ? Lama ana tidak menyalakannya terang. Satu, keadaan di sini (Ehya Asshariff, Semanggol). Dua, mereka yang ana temui (kesayangan-kesayangan hingga kini). Tiga, kau (Terasing) ! Ini bukti apa ? "Bukti untuk kau kembalikan rasa cinta pada Allah, Najah" Ana..........

terasing

Selepas baca TERASING, ana membaca nukilannya. Matahari. Sinergi. Takdir. Batu-Bata Kehidupan. Hero. Tinggal VT dan Relasi yang ana teringin nak baca tu, tak dapat baca lagi. InsyaAllah satu masa. Keyakinan pada Allah, pada Islam, pada Iman, membuatkan kehidupan dan nukilannya sentiasa hidup di hati ana. Kenapa ada orang sepertinya ??? Luar biasa. Yang kita anggap seperti "berangan je mamat poyo ni" kalau kita tak cuba baca dulu novelnya. CUBA BACA DULU, baru boleh cakap mamat tu poyo, bajet atau berangan-angan. Kalau korang rasa tersentak, tu maksudnya Iman tengah di asak masuk la tu. Allah tengah berbicara dengan hati jiwa korang la tu. ^^ Ini KEJAYAAN. "Macam lekeh kat dunia, tapi dipandang terang-terang dekat AKHIRAT." kata seorang kawan, iman :)

inilah dia rupa mamat poyo tu..kikiki..sori akh Hilal. gunting gambar dr belakang novel. lalala ~

So, cuma nak cakap kat sini laa...
Hilal Asyraf si mamat poyo, bajet, berangan sangat tu, anda memang patut dapat AWARD !
Tapi........
Ana tak suka la bila seseorang yang ana minat, tak kiralah penulisannya, atau penyampaiannya, atau apa sahaja yang melibatkan orangnya, ramai sangat peminat. Ana taktau nape..kedekut taik masin. hahahaha :D Tapi, yang tu takpe lagi. Lagi, jelesss. Kalau SUAMI saya digila-gilakan orang.huhu..(macam mana perasaan buah hati HA tu eh ? hihi)

Apapun,
Ini sedikit kupasan ana tentang insan yang bernama Hilal Asyraf. Mungkin lain hari, lain waktu, ana ceritakan pula tentang penulis MISTERI. Siapa ? Teka sendiri. hahaha :D ok, moga mendapat sikit walaupun tak banyak. Isikanlah yang mana kosong :) Kerana Allah, aiwah ^^

Ma'assalamah Wa Ilalliqa'
Salam alayk ~

Friday, February 10, 2012

Menjadi Penulis Novel ?


Assalamualaikum.

Salam seindah ukhwah buat para muhadhir blog ana yang sekali lagi ana katakan masih cantik berwarna-warni. Hamdan lillah syukur sangat kepada Allah kerana masih diberikan peluang untuk ana mengepost cerita yang tidaklah ana kira terlalu umum untuk dipertontonkan. Kerana ianya tidak berpeluang mencuri pandang para penonton pun. Eh, ayat skema pula ..hihi..

Alhamdulillah.
Untuk beberapa hari ini ana berjalan-jalan di dalam FB. Melihat akan komen-komen cerah dan status-status indah mereka. Suka untuk ana menge'add' mereka. Siapa mereka yang ana maksudkan ini ? Mereka adalah, penulis dan pengarang novel. Novel yang tak pernah sekalipun ana baca, namun berminat untuk mengenali mereka. Sementara mereka belum 'terlalu' popular ni..hihihi :) Alhamdulillah, mereka prihatin ^^

Niat nak jadi PENULIS ?

Alhamdulillah, sebenarnya niat memang ada nak jadi penulis. Tapi tak serius la. Cukup untuk ana katakan sebagai saje-saje. Yelah, ana menulis berdasarkan apa yang tercapai dalam akal minda ana ni. Jadi tak cukuplah untuk mengarang yang hebat-hebat seperti mereka. Tapi InsyaAllah kalau berpeluang menulis yang lebih baik, ana akan menulis. Apapun, sedikit daripada ana yang taklah terlalu kerap menulis ni, bolehlah menjenguk nota-nota FB ana. Yang cerpen-cerpen tu, Alhamdulillah semuanya daripada hasil nukil ana.

Boleh lihat dan klik 'word' kat bawah sini -->

Awak, awak kuat kan ?


Ustaz Kopiah Putih

Kampus Tarbawi

Letakkan Tanganmu

Dan juga boleh ziarah dan ikuti cerpen bersiri ana di foto FB --->

Tiba Dalam Senyum

Ana sememangnya tidak selalu meng'update' cerita-cerita ini. Hanya bila berkelapangan, ana akan terbitkan. selalunya ana tidak sediakan dulu dalam komputer atau taip di mana-mana. Biasanya ana akan update waktu itu juga. Jadi, jangan hairan ya apabila update cerita ana begitu lama untuk dikeluarkan. hehe :)

Selamat Membaca, semoga mengisi dan bermanfaat ^^

Ma'assalamah Wa Ilalliqa'
Salam alaykumullah ~

Wednesday, February 8, 2012

Istikharah Laaa......

Assalamualaikum
Salam seindah ukhwah buat para muhadhir blog ana yang terlalu lama sangat tidak di'update' ni :) Semoga Allah menambah kesihatan dan menambah keimanan pada setiap diri kita sebagai muslim dan mukmin yang redha atas segala ketentuanNya.

Ya Allah

Lama betul kan ana tak posting apa-apa ? Tetap cantik blog ana ni..hehehe..perasan pulak ana.. mungkin masih belum ada rezeki. Ni pun ana ambil sekejap masa untuk update sesaja. :)

Alhamdulillah.
Syukur pada Allah.


Pertamanya ana bersyukur pada Allah kerana telah dianugerahkan keputusan yang baik dalam peperiksaan ulang kertas Feqah dan Faraid ana yang gagal tu, dan memperbaiki Nahu dan Sarf ana yang cukup-cukup makan tu. Alhamdulillah, dua-dua jaid. Seronok tak terkira sebab dalam seluruh sepanjang hidup ana, ana tak pernah capai keputusan jayyid bagi subjek Nahu Sarf. Dan tak sangka Feqah yang gagal tu, terus ke pangkat jayyid. Alhamdulillah sangat-sangat.

Masa pergi ambil keputusan di Maahad Ehya Assharif sekolah ana tu, ana jumpa ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah kesayangan ana. MasyaAllah, rindu pada mereka semuanya. Merekalah yang telah mendidik ana bersabar dan tabah. "Najah, kalau hari ini gagal, esok ada lagi untuk lulus." Pastu ana sambung. "Kalau esok tak kiamatlah.." Nadanya, macam gurau. Tapi bila ana fikir semula, terasa macam betul. Ataupun, memang betullah. Gagal harini bukan gagal selamanya kan ? Esok gagal, esok lagi boleh lulus. Usahalah banyak-banyak. Allah tu nilai usaha kita.

Penat.
Tapi puas hati.


Wonderpet, wonderpet ! hehehe...alhamdulillah, semenjak ana berkhidmat sebagai guru sandaran di sekolah umi, errr....,sekolah tempat umi berkerja. iaitu Sekolah Rendah Agama Sijangkang, ana telah belajar banyak erti sabar dan redha. Ana pasang satu momen di mana, ana mengajar darjah satu. Murid sudahlah baru masuk sekolah, ada lagi yang tidak kenal huruf. Tidak tahu membaca. Bahasa rumi pun tak tahu. Dengan kebisingan mereka yang bak halilintar. ehh, melampau pulak kiasan ana ni..hehe..tapi cukup untuk ana katakan, suara ana yang ala-ala storm rider ni pun tak dapat mengalahkan mereka. Suara anak muda ! hah !! itulah, suara anak muda penuh kebangkitan. Penat, tapi berbaloi. Bukan sebab duit tau, tapi sebab puas hati. Betullah apa umi ana cakap "Najah, kalau kita dapat fahamkan budak walaupun satu huruf, dan budak tu dapat mengulang apa yang kita ajar, kita rasa puas, Najah." Ana angguk. Mula-mula tak faham. But, I agree. Indeed mom ! Yess !

Hah, sorry to Nisa' :D Najah guna trademark kalian pulak. Tapi takpe kan..hehe.. :D But, inilah sesuatu yang best. Ana join Nisa' baru sekejap. Boleh dikira sewaktu ana ke Bersih 2.0 tu la..*eishh, tak kena tangkap kan..hehe.. Ana banyak belajar daripada kakak-kakak Nisa'. semangat juang mereka tinggi, kental dan tabah. Kemudian ana sambung belajar semula untuk repeat paper STAM. Sekembalinya ana, ana masih di ajak untuk berjoin dengan mereka. Ibarat usrah <3 suke ^^ Haa, bila usrah pulak. Subhanallah, tak terkira happy hati ni ikut usrah. Usrah ni sebenarnya pupuk kita untuk kenal lebih dalam tentang Islam. Tengah ana dalam bodoh-bodoh ni, diajak usrah. Ada lapang, ana pergi. Ana merasai nikmat iman di situ. InsyaAllah, Alhamdulillah :) Bahagia sangat dengan wonderpets Nisa' Kuala Langat !

Kini,
Mengapa tajuk itu yang menjadi tajuk ?

Istikharahlah, wahai insan yang didaftar sebagai Nur Israf Najahah.


Ana, bila dapatnya result. Dalam mindset ana terus kepada "Mesir, Najah !" Ana sememangnya rindukan tempat itu. Daripada umur ana 13 Tahun, Mesir ana nobatkan dalam ruang nano yang berkepul di atas SEKOLAH MENENGAH. Ustaz Wafir, ustaz feqah ana. Dia datang dan sarankan ana. "Jumpa ustaz Awi..." Ustaz Wafir gesa ana. hehe..Jumpa ustaz Zawawi, ustaz Nahu Sarf ana. Terserempak je, ustaz terus kata. "Haa, hang dah ok no..dapat jayyid dua-dua. Dah lepas lah tu..pi mana ? Mesir ?" gulppp ~ ustaz, memang itu nak ditanya. Ana senyum. "Camna ustaz, saya ni selangor. Nak pi ikut selangor, saya tak tau cara." Tanpa panjang-panjang, Ustaz Awi *gelaran dia, "Ti bulan 3, hang isi borang kat Ustaz. Haa, bak sini nombor hang. Ti keluaq borang, ustaz suh hang isi." Gitu ja, ustaz ? Ana terasa yakin. Allahuakbar. Tapi setelahnya ana pulang ke rumah, ana menyatakan hasrat hati mahu ke Mesir. Ayah, umi, dan jawapannya. Membuatkan ana sedikit demi sedikit luntur daripada rasa ingin ke sana. Tapi hati masih mahu. entah la..(biaselah ana, entah..)

Biarkan ana istikharah dulu. Ana mahu. Tapi umi ayah ? Wallahualam.....

Dan ana selitkan kisah yang memerlukan lebih mujahadah untuk ini. Tentangnya rasa hati. Ana pupuk untuk lupakannya. Tapi sampai satu masa, ana seakan mahu menamatkan keyakinan. Segerakan cara Siti Khadijah. Walaupun jawapan ana hampa, tapi hati ana cepat-cepat memulangkan dengan rasa redha. Redha tu kan syukur :) Ya, Allah itu Maha Mengetahui. Meniti sahajalah di atas caturanNya. Dengan usaha kita. Baiki diri, Najah.

----> Keputusan STAM ana, hanya makbul.

----> Kanak-kanak semangatnya memang lebih. Dewasa, jadilah seperti kanak-kanak. ^^

----> Mesir atau ? Istikharahlah...

----> Jodoh itu di tangan Allah. Yakin denganNya :)



Setakat ini, semoga mengisi.
Salam muhasabah, salam ukhwah fillah, salam hubblillah...

Ma'assalamah wa Ilalliqa'
Salam alaykumullah ~