Saturday, May 19, 2012

Untungnya Orang Yang Diuji

Assalamualaikum, sihat antum muhadhir blog ana ?


SELAMAT HARI GURU ! 
 Maaf, lambat wish. hehe.

Ok. Hari ni ana nak cakap pasal UJIAN. Memandangkan ramai yang tanya ana (poyonye la..), jadi ana cuba rungkai sikit la. Ilmu kan, kongsi-kongsi ^^

Untungnya siapa yang menerima ujian. Orang yang menerima ujian, adalah orang yang disayangi Allah. Siapakah orang yang menerima ujian ? Anda, saya dan kita semua. Makhluk Allah yang kerdil inilah yang asyik ditimpa ujian. Besar atau kecil, harganya tetap sama. Boleh dibayar dengan wang ringgit ? Oh, tidak sama sekali ! Hanya boleh dibayar dengan sabar dan redha.

"Atau kamu mengira bahawa kamu aka...n memasuki syurga sedangkan kamu belum ditimpa ujian seperti kaum-kaum terdahulu ?" - Surah Baqarah, 214.

Nah, ini buktinya. Kadang-kadang, kita selalu mengeluh dengan musibah yang kita hadapi. Kita lihat orang lain, yang lebih warak dan 'alim, kita katakan mereka sudah jauh elok daripada kita. Mereka sudah lama mendapat hidayah Allah. Mereka hebat dan ujian kepada mereka kecil. Sebab itu mereka seperti tidak mempunyai masalah.


Jangan disangka air yang tenang tidak ada buaya - peribahasa Melayu.

Mereka hebat, maka ujian mereka hebat. Awak tahu, sebenarnya harga ujian setiap orang ini sama. Yang hebat warak 'alim, ujian mereka itu. Dan mereka tenang kerana mereka kenal Allah dan percaya adaNya. Kerana sabar, mereka indah. Ujian orang biasa, bila dia ditimpa musibah, kebanyakannya mengeluh bukan ? Biasa, fitrah. Tapi, sama juga. Kalau tempuh dengan sabar dan percaya Allah menolong kita, saya katakan sekali lagi bahawa harganya sama.

Untunglah orang yang diuji Allah. Kerana setiap ujianNya adalah pertimbangan Allah untuk menambah atau mengurang iman seseorang :) Semoga berjaya, awak ! ^^ dan jangan lupa senyun :)

Ma'assalamah wa ilalliqa' ~~
Salam alaykumullah.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana prihatin ye ^^