Monday, December 24, 2012

Barakallahu Lik, Kak Mie !

Assalamualaikum.

Seluas cinta, meski sedikit bicara inginku terjemah di laman ini. Alhamdulillah. Baru beberapa jam tadi, ada seorang sahabat ana telah melaangsungkan pernikahannya dengan suami tercinta.

Rohani a.k.a Kak Mie !

Okey, firstly ~

Ana nak oyak sini, ana kenal Kak Mie hanya melalui Facebook sahaja. Dia adalah sahabat @ mutual friend Syauqah Mawaddah, kesayangan ana tu. Dia add ana pada mulanya besar kemungkinan kerana ana selalu mengomen kat wall si Syauqah Mawaddah tu, agaknye laa ~ Hehe. Apapun, bersahabat dengan Kak Mie memang best. Mula-mula ana memanggilnya hanya dengan panggilan "Kak Mutiara Hikmah" sebab nama Facebook dia tu, Mutiara Hikmah. Hehe. Lepas je dapat tahu bahawa nama dia Rohani, ana terus memanggilnya "Kak Ani". Ehmm, meskipun macam orang tua sikit (eh, sesedap aku je..), tapi nak buat macam mana ye tak ? Hehe ~ Then, memang kitorang tak pernah jumpa pun. Setibanya ana menapa ilmu di Bumi Serambi Mekah, Kelantan ni, yang mana tempat asal kelahiran Kak Mie, dan ditakdirkan dia sedang bercuti semester pada masa tu. Ada bersama sahabat-sahabatnya, Kak Mie mempelawa ana untuk menginap bersama di rumahnya di Pantai Cahaya Bulan. Dari situlah ana kenal dia sebagai Kak Mie. Huhu ~

Okey, habis dah cerita first know and first meet !

Hari ni tanggal 24 Disember 2012, dia sudah pun bergelar isteri orang !
Tahu tak, ana tak pernah pun syak-syak yang Kak Mie rupanya seorang yang bersedia awal untuk bernikah. Ana dapat tahu berita ni pun daripada seorang rakan. Ceritanya begini, satuhari tu sahabat ana memberi satu mesej yang berura "seorang lelaki yang bergelar al-hafiz sedang mencari seorang calon isteri yang bersedia untuk memakai purdah atau yang sudah memakainya". Aha, ana ? Ana senyap je la sebab ana tahu, ana bukan. Jadi ana biarkan mesej itu selain dari sebab my credit was expired date ! Huhu :P Tidak lama selepas apa yang berlaku, sahabat ana yang hantar mesej tadi tu memang sebenarnya dah lama nak berbicara dengan ana melalui telefon. Baru satuhari tu, kami dapat berbual. Tengah dok cot cet cot cet, berbicaralah tentang hal "Ustaz al-Hafiz". Sahabat tadi memberitahu, ustaz tu dah pun mendapatkan jodohnya dan tak lama lagi mereka akan bernikah. Dan insannya ialah, Kak Mutiara Hikmah. Huh ? Terkezzzuttt ! Alhamdulillah sangat. Siyess ke Kak Mie ? Seronok rasa jiwa. Lepas tu ana mesej Kak Mie, bertanyakan tentang hal ini. Kak Mie agak malu-malu memberitahu ana, dan meminta ana mendoakannya. InsyaAllah Kak Mie, semoga itu yang terbaik. Dan tarikh hari ini ialah, dia memang terbaik untuk Kak Mie ! (walaupun najah tak kenal siapa orangnya) Takpe la, mereka dah tahu, ana tak tahu :) InsyaAllah semoga berbahagia hingga ke syurga ye ?



Respon sendiri terhadap posting ni ?

Hmm, memang ramai sangat dah kawan-kawan ana kahwin. Ana pun kadang-kadang rasa nak nikah awal-awal. Dapat zuriat awal. Aduhai seronoknya Jannatul 'Ajilah ! Tapi, ana cuba menahan sambil mencari-cari. Jadi sesiapa yang berkenan ana tu, tunggu ana habis tahun dua dulu boleh ? Hahahaha :D okey, Najahah perasan tan tan tan ! Tapi, kalau dah sampai jodoh awal, apa salahnya kan ? Hee ~ suka kau Najah kalau bab nikah ni. Mungkin, itu jelah jawapan ana, mungkinlah. Hehe ~

Ma'assalamah Wa Ilalliqa ~
Assalamualaikum :)

Tenang Yang Datang



Bismillahirrahmanirrahim.

Salam seindah ukhwah buat antum para muhadhir blog ana. Alhamdulillah kita masih lagi diberi kesempatan untuk menarik nafas dengan sempurna, semoga sihat hendaknya. :)

Hmm….

Lama rasanya ana tak update blog, kan ? Rasa macam dah berusang, berkepuk, bersawang-sawang lelangit blog ana ni. Tapi insyaAllah, kali ini ana cuba untuk update something yang tidaklah sehebat mana ceritanya berbanding cerita blog yang pernah antum semua lihat. Hehe ^_^

Alhamdulillah, syukur sekali berbanyak kali kepada Allah SWT, Tuhan sekelian alam, Tuhan AGUNG ana !

SEMESTER 2

Masuknya November 2012, ana dan rakan lain mula mendaftar pelajaran untuk semester dua. Semuanya berjumlah 7 subjek. Berapa jam kredit ? Hmm, tak usah dikira laa..yang penting, sikit je kalau ana nak bandingkan dengan ujian Allah yang lain. Apapun, ana masih mahu mengungkap syukur kerana masuknya sem 2 ni, ana dan sahabat ana semasa sem 1 dulu, still be there with me. It SYAHIRAH SHAFIE. Hahaha :D Sorry to mention bedo’oh gitu ^^, Dan pertambahan beberapa sahabat ana lain yang  sememangnya rapat dengan kami. As SALLEHA, Rohani, Alia dan ramai lagi la. Oh, and one more. Sahabat ana si SALLEHA tu, Alhamdulillah. Allah bagi petunjuk padanya untuk tutup sebahagian wajahnya. Maksudnya ? NIQAB ~ Ana jadi malulah pula nak berjalan dekat dengannya. Hehehe ~ Dah tu, ada kawan yang lain pulak yang tegur ana “Najah, bila pulak ?” Hah, fahamlah ana apa yang dia maksudkan. Ana katakana, “Mungkin kena banyak mujahadah dulu kot…hamba orang hina, belum padan untuk memadankan pakaian yang hebat sepertinya.”

OK, stop ! Jangan tanya ana pasal tu lagi eh ? Hihi ~ Ana ada alas an tersendiri kenapa dan kenapa.

BE A STRONG GIRL, NAJAHAH !

Masa sem lepas, Alhamdulillah sekali lagi ana angkat SYUKUR pada Allah sebab masih ada ujian buat ana. Ujian untuk mempertingkatkan sabar ana, iman ana, INSYAALLAH. Allah menguji ana dengan perkara yang agak berat untuk ana tanggung. Sehinggakan ana pernah mahu terjatuh tersungkur lalu berputus asa dengan hidup.

Putus asa dengan hidup ? Maksudnya ?

Putus asa dengan Allah lah maksudnya. Astaghfirullah. Dalam waktu yang sama juga, ana memohon Allah memberikan ana bantuan, memberikan ana jalan dan memberikan ana pedoman sedang ana tahu pedoman yang terdekat sudah ada iaitu Al-Quran. Entah mengapa ana masih tidak tenteram. Kalau tenang pun, sekejap saja. Mungkin memikir banyak. Kottt..
Ana berjalan dalam kehidupan ana dengan longlai. Ana rasa setiap langkah ana, tiada tujuannya. Hafalan pula ? Entah. Tak habis pun. Ana merasa Allah tidak kabulkan doa ana. Ana merasa Allah tidak memberikan bantuannya. Ana banyak berdiam diri, ana banyak makan hati sendiri. Sedang dalam waktu sama, Allah sebenarnya telah meletakkan seorang insan sebagai penjaga ana di sini, jauh dari keluarga dan tempat kelahiran ana.

Insan itu, bukanlah insan kedua selepas insan kesayangan ana. Tapi insan ini adalah insan bukan pilihan ana, tapi pilihan Allah. Ana tak mahu pun dia, ana cuba untuk buat biasa dengannya. Tapi entah ye, merasa ada kuasa agung yang mendekatkan hati ini dengannya. Dia tidaklah sehebat orang lain, namun tetap menjadi ketenangan bila ana melihatnya.

MENGAPA ?

Mungkin itulah yang dinamakan PILIHAN ALLAH. :)

Tapi kenapa jadi tenang tu Acik Najah ?

Aikk, nak tahu jugak ? hehehe. ^__^ Nak tahu, insyaAllah ana buat posting yang baru. Cukup setakat itu ana beritahu, dia tenang bagi ana. :) Dan ana juga tidak pernah melupai insan kesayangan ana, Wahidatul Aqmar yang sentiasa merindui ana. Ehehehe ~ Ana tahu tu, ukhti. Aseef kerana kita semakin kurang bicara. Alhamdulillah, ana katakan kini, ana tenang. Cumanya, tak larilah diri setiap manusia ni dengan ujian, ye tak ? Jadi begitu juga ana, terkadang ana menjadi runsing. Mungkin terkena sampuk hantu kott. Haha ;D Ok, gurau je ~ InsyaAllah , bila kita letak kebergantungan kita pada Allah semata, segalanya akan reda dengan seredanya. InsyaAllah !
Baiklah, mungkin setakat ini posting yang lama dah tak posting. Nampak macam caca merba pulak, kan ? Hmm, apa-apa jelah. Aseef ala kulli hal jika posting ana sebelum atau selepas ini tidak dapat memuaskan hati kalian. Banyak lagi perlu ana pertingkatkan. :)



Ma’assalamah wa Ilalliqa ~
Assalamualaikum.