Monday, December 24, 2012

Barakallahu Lik, Kak Mie !

Assalamualaikum.

Seluas cinta, meski sedikit bicara inginku terjemah di laman ini. Alhamdulillah. Baru beberapa jam tadi, ada seorang sahabat ana telah melaangsungkan pernikahannya dengan suami tercinta.

Rohani a.k.a Kak Mie !

Okey, firstly ~

Ana nak oyak sini, ana kenal Kak Mie hanya melalui Facebook sahaja. Dia adalah sahabat @ mutual friend Syauqah Mawaddah, kesayangan ana tu. Dia add ana pada mulanya besar kemungkinan kerana ana selalu mengomen kat wall si Syauqah Mawaddah tu, agaknye laa ~ Hehe. Apapun, bersahabat dengan Kak Mie memang best. Mula-mula ana memanggilnya hanya dengan panggilan "Kak Mutiara Hikmah" sebab nama Facebook dia tu, Mutiara Hikmah. Hehe. Lepas je dapat tahu bahawa nama dia Rohani, ana terus memanggilnya "Kak Ani". Ehmm, meskipun macam orang tua sikit (eh, sesedap aku je..), tapi nak buat macam mana ye tak ? Hehe ~ Then, memang kitorang tak pernah jumpa pun. Setibanya ana menapa ilmu di Bumi Serambi Mekah, Kelantan ni, yang mana tempat asal kelahiran Kak Mie, dan ditakdirkan dia sedang bercuti semester pada masa tu. Ada bersama sahabat-sahabatnya, Kak Mie mempelawa ana untuk menginap bersama di rumahnya di Pantai Cahaya Bulan. Dari situlah ana kenal dia sebagai Kak Mie. Huhu ~

Okey, habis dah cerita first know and first meet !

Hari ni tanggal 24 Disember 2012, dia sudah pun bergelar isteri orang !
Tahu tak, ana tak pernah pun syak-syak yang Kak Mie rupanya seorang yang bersedia awal untuk bernikah. Ana dapat tahu berita ni pun daripada seorang rakan. Ceritanya begini, satuhari tu sahabat ana memberi satu mesej yang berura "seorang lelaki yang bergelar al-hafiz sedang mencari seorang calon isteri yang bersedia untuk memakai purdah atau yang sudah memakainya". Aha, ana ? Ana senyap je la sebab ana tahu, ana bukan. Jadi ana biarkan mesej itu selain dari sebab my credit was expired date ! Huhu :P Tidak lama selepas apa yang berlaku, sahabat ana yang hantar mesej tadi tu memang sebenarnya dah lama nak berbicara dengan ana melalui telefon. Baru satuhari tu, kami dapat berbual. Tengah dok cot cet cot cet, berbicaralah tentang hal "Ustaz al-Hafiz". Sahabat tadi memberitahu, ustaz tu dah pun mendapatkan jodohnya dan tak lama lagi mereka akan bernikah. Dan insannya ialah, Kak Mutiara Hikmah. Huh ? Terkezzzuttt ! Alhamdulillah sangat. Siyess ke Kak Mie ? Seronok rasa jiwa. Lepas tu ana mesej Kak Mie, bertanyakan tentang hal ini. Kak Mie agak malu-malu memberitahu ana, dan meminta ana mendoakannya. InsyaAllah Kak Mie, semoga itu yang terbaik. Dan tarikh hari ini ialah, dia memang terbaik untuk Kak Mie ! (walaupun najah tak kenal siapa orangnya) Takpe la, mereka dah tahu, ana tak tahu :) InsyaAllah semoga berbahagia hingga ke syurga ye ?



Respon sendiri terhadap posting ni ?

Hmm, memang ramai sangat dah kawan-kawan ana kahwin. Ana pun kadang-kadang rasa nak nikah awal-awal. Dapat zuriat awal. Aduhai seronoknya Jannatul 'Ajilah ! Tapi, ana cuba menahan sambil mencari-cari. Jadi sesiapa yang berkenan ana tu, tunggu ana habis tahun dua dulu boleh ? Hahahaha :D okey, Najahah perasan tan tan tan ! Tapi, kalau dah sampai jodoh awal, apa salahnya kan ? Hee ~ suka kau Najah kalau bab nikah ni. Mungkin, itu jelah jawapan ana, mungkinlah. Hehe ~

Ma'assalamah Wa Ilalliqa ~
Assalamualaikum :)

2 comments:

  1. semoga mendapat jodoh yang soleh =) namun sebelum itu, solehahkan diri kita sama-sama (^__^)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana prihatin ye ^^