Sunday, January 4, 2015

Tips Backpack Untuk Nubis

Assalamualaikum

Hahaha, sorry la sebab tak dapat nak habiska  episod Langkawi tu. InsyaAllah will be continue tapi buat harini posting pasal travel jugak. Travel backpack. Just sharing pendapat sendiri pasal tips travel for nubis. Eh salah, NEWBIES. Betul ke eja ? Hehe lantoklah.
.
Dalam hendak menjadi traveler, tak semestinya kita kena selalu jadi backpacker atau flashpacker yang duduk je mana dan, hotel tepi tongsampah pun duduk gak. Haha. Tapi kalau korang tak kisah, duduk je la. Sebab bagi korang, traveler tu for look outside from bedside la kan. Bagi aku pun camtu. But so far, ada juga traveler yang lagi suka bedside dia indah walaupun dia xgerak kaki dia tengok keaadaan luar hotel. Ada pun sikit2 je. So, if korang ada keinginan macam tu ataupun bajet korang lebih sikit, korang boleh je dapatkan 5star hotel tapi harga macam 1star hotel. Eh betul ke ??? Yup, sangat truuuueee... !
.
1. Korang kena pandai survey online dari agensi perhotelan. Contohnya yang paling popular Agoda tak pun hotels.com atau banyakkkk lagi. Kalau aku biasa survey booking.com. Kalau korang dapat booking dari agensi agensi ni, komfem harga hotel RM1000-RM800 boleh jadi RM200 je ! Tak percaya ? Cek sekarang !
.
2. Survey tempat mana korang nak pergi. Maksud aku, contoh macam Langkawi, korang survey la Langkawi ni ada tempat apa, makanan apa, dan apa² yang best la. Ini untuk kesenangan dan kemudahan korang bila sampai sana, korang boleh jimat masa berfikir sebab dah ada planning nak pi mana. Then, korang boleh enjoy je every step korang tu. Ohsem kan ?
.
3. Pack barang jangan banyak sangat. Bawak je baju and barang pakaian. Sebab traveler ni biasanya tempat jauh. Kalau korang nak bawak pinggan mangkuk, tak ke berat ? Baik korang menginap je tepi pantai pasang kemah. Haaa...
.
4.Sediakan duit secukupnya kat tangan. Yang ni kena betul betul think wisely. Yelah, bila dah ada kat luar ni lagi2 kat tempat orang, bahaya mendatang. So, duit yg nak dibawak tu pastikan dijaga rapi. Dan cukup. Maksud aku cukup ni, korang dah bajet la nak buat tambang bas ke, tambang apa je la, pahtu untuk makan, untuk kalau2 tersesat ke. Tak boleh bawak banyak sbb takut tercicir atau kena rompak. Tak boleh bawak sikit takut tak cukup dan mesin ATM tak semestinya ada kat setiap perjalanan korang.
.
5. Kalau boleh sesangat, bawak pisau atau benda yang boleh mencederakan satu simpan dlm keaadan yang senang nak dikeluarkan dalam waktu2 cemas. Beringat bro, malang tak berbau. Ahaks !
.
Ok sampai sini je la tips aku untuk permulaan travel. InsyaAllah aku akan bagi tips pulak semasa travel. Hehe. Selamat travelling ! 

P/s : Gambar bawah ni umi aku la, dia travel gi Greenland. Acahrono je kau !

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana prihatin ye ^^