Wednesday, December 9, 2015

Ini Aku.

Assalamualaikum

Sekali lagi nak cakap, lamanya tak posting kan. Ada orang baca ke tak ke, aku tau aku sorang je yang baca. Haha.

Macam ni lah. Aku cuma nak buat blog ni as my diary. Bukan tiap hari, tapi aku rasa nak share amende-amende yang aku rasa aku nak share dalam kehidupan seharian aku. Apa yang aku hadapi dan apa yang aku rasa.

Well, semenjak umur aku 23 tahun ni. Banyak benda berubah dalam hidup. Terutama sekali rasa nak berdikari dan taknak lagi ditipu oleh sang durjana. Kahkahkah. Aku tau aku tak baik, tapi aku try nak manfaatkan hidup aku ni dengan benda yang manfaat, benda baik dan benda yang Allah terima. Bukan nak tunjuk islamik atau nak tunjuk alim ke, tidak. Tapi, entah lah.

Kalau kau rasa kau sedar yang umur kau meningkat. Then, kau sedar selama ni kau banyak dosa. But then ko malas nak berusaha cari pahala tambah or else. Ko hanya mampu untuk buat yang wajib yang fardhu. Ko rasa benda tu bukan satu usaha jugak ke ?

Aku tak boleh nak cakap banyak pasal ni. Sebab ni melibatkan kepercayaan kita kepada Allah juga.

Aku study agama, bidang agama, so orang expect orang belajar agama ni lebih tahu pasal hal-hal akidah dari orang  biasa.

Tapi, think about it.

Just, thinking.

Aku, semenjak umur aku form 6. Semenjak aku kenal mamat tu. Aku mula kenal kehidupan bertuhan. Ini jujur. Kalau korang(yang bacalah..) aku ni poyo dan cakap besar je, ikut suka la. Tapi, hakikatnya ya. Bukan aku tak kenal Tuhan aku siapa. Ya, Tuhan aku Allah aku tahu tu. Semua orang tahu. Tapi adakah semua orang hidup bertuhan ?

Aku tak faham bila orang putus cinta, semua menangis merintih. Macam mati anak. Bila ahli keluarga mati, merintih menangis juga. Macamlah si mati tu perlu hidup selama-lamanya. Korang nampak tak kat situ macam mana orang boleh kata kenal Tuhannya, tapi tak rasa dia hidup bertuhan. Kenapa ? Sebab, yang menjadikan sesuatu perkara itu Tuhan yang buat. Baik buruk sesuatu di dunia itu Tuhan yang buat. Aku faham, setiap yang berlaku punya hikmah.

Setiap yang berlaku punya hikmah.

Malanglah setara mana pun, kau tahu malang kau itu memang tiada apa-apa hikmah ? Kau tahu ? Kalau kau tahu, bermakna kau boleh menentukan kehidupan kau sendiri. Is it ? Sekarang kau faham maksud aku kan.

Jadi,

From now on, aku dah set dalam diri aku. Just follow the flow. What flow ? Biarlah Allah yang tentukan. Tak berusaha ke ? Habis kau ingat aku ni duduk atas dunia baring terbongkang je ? Aku ni Allah jadikan cuma ada otak takde akal ? Apa kau ingat aku ni Tuhan cipta ada hati takde perasaan ? Tawakal, percaya. Apa yang kita janji, tak semestinya tertunai. Ada yang termungkiri. Tapi kita ada janji yang mesti ditunaikan. Mesti. Wajib.

Janji kepada Allah.
Hidup bertuhan.
Percaya Dia. Buat sehabis baik. Walaupun malas. Walaupun kadang terselit dosa. Just, just do it.

Akhir kalam,
Ini aku.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana prihatin ye ^^