Saturday, February 6, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 2)

Assalamualaikum

Pekabo ?

Ok, ni post pasal hari kedua trip aku dan kawan² kat Melaka.

8.30 pagi

Pagi² dah keluar dah. Gi sarapan kat kedai, Restoren Ida Murni. Dekat je dengan tempat homestay kitorang. Ok la, ada mee goreng, ada nasi lauk, ada roti canai. Buat alas perut. Then, kitorang gi Melaka Wonderland. Tiket masuk untuk dewasa RM37.90. Kalau ada kad Pacific ke, Aeon ke, Affin Bank ke, The Store ke, korang boleh dapat diskaun.

Ok, cerita bab masuk MW ni, memang eksaited semua. Tapi tempat mandi diorang, gelongsor apa, tak banyak. Best tu ok la, aku bagi 3 bintang. Nak lawan Sunway ngan A'famosa, tipis. Lols !

Insiden yang paling lawak sampai aku gelak kuat, masa aku, Aini dan Kakcik nak main gelongsor yang meniarap tu. Yang kelakornyee, kitorang dah turun sekali, tapi boleh pulak Kakcik tersekat tak naik masa gelongsor nak ke atas. Yang si Aini pulak, dia tersangkut tak boleh tak turut. Hahahahaha. Yang ni memang kelakorrrr ! Inilah sejarah kengkawan yang tak mungkin aku lupakan. Hahahahahahaha.

Habis mandi, ada pulak insiden kat kawan sorang ni. Kesnya ialah, terlupa bawak barang² yang sepatutnya. Risau dia tahap boleh melayang-layang. Aku tengok sumorang risau, aku try turunkan tekanan darah dia. Alhamdulillah kitorang akhirnya decide balik rumah dulu. Bagi jaminan yang lepas siap dan solat terus keluar rumah. Ok semuanya beres. Untuk kawan² lelaki aku yang baca ni, aku nak ucapkan terimas bebanyak sebab still paham masalah orang pompuan. Huhuhu.

3.00 petang

Kitorang terus berhajat untuk tengok cinema. Sebenarnya kalau ikut plan nak tengok malam je. Sebab petang tu dah cerah tak hujan. Tapi sebab diorang kata malam nak makan ikan bakar. Ikut je la yob. Haha. Kitorang pun terus menerus ke Bandar Hilir. Ya Rabbi....rasa stress sangat nak cari parking. Pusing Bandar Hilir je dah berejam. Masuk dalam parking hall kat Daratan Pahlawan Mall pun berejam jugak.

Dekat pukul 5 lebih, baru settle. Nak cari pulak cinema, tingkat atas pulak. Berjalan dalam keadaan lapar. Paham² la keketarannya. Kaki diorang semua dah macam skru tercabut. Sebelum masuk cinema kitorang melantak kepsi dulu. Mujur ada kepsi. Kalau tak mesti dah berkrukk-krukk duk dalam hall.

Lepas tengok cinema, kitorang terus decide nak makan ikan bakar. So, tempat pilihan kitorang kat Medan Ikan Bakar Teluk Ketapang. Dekat sikit dengan Sekolah Henry Gurney. Alaa, sekolah budak jahat tu. Kohkohkoh. Masa nak pergi tu, keluar dari parking Dataran Pahlawan, memanglah sesak. Sampaikan tak jumpa geng. Last² kitorang ikut gps. Dan ingatnya kereta si Syami tu dah sekali dengan Alza. Sekali masih lagi jauh kat belakang kitorang. Masa ni memang dah macam nak perang. Hahahaha. Ko paham² je la. So kitorang tunggu je la diorang tu. Dan akhirnya sampai jugak kat kedai ikan bakar tu. Dengan muka ketat jugaklah sebab diorang dah sampai dulu lama. Air pun dah nak habis dah. Cis betul. Tapi, lepas dapat makan, semua jadi happy. Boleh la nak kata, makanan ni adalah sumber kebahagiaan. Hahahahaha.

Ok, lepas makan. Ada yang decide nak gi balik Bandar Hilir. Ada yang nak balik rumah. Aku ikut gi Bandar Hilir la sebab nak tengok gak suasana malam dia. Sampai je sana, takde apa sangat. Cuma beca dengan uptown. Sebab dah malam sangat dah. Aku pun mula la rasa, baik aku balik tidurrr. Haha. Ali, Tikah, Kakpah, Kakcik naik la beca tu. Aku malas la. Mahal la RM25 satu round. Lagipun dah pernah naik kan. So tak heran sangat. Cumanya, butiful je la sebab malam baru nampak liplap² lampu.

Balik je, terus siap² nak tidur. Tak larat tokkk. Kaki kejang dari pagi sampai malam tak berhenti berdiri berjalan.

Ok, selamat malam. Esok sambung pulak keh.

Bekpek : Melaka With Geng (Hari 1)

Assalamualaikum

Pekabo ?

Janji nak cerita pasal trip melaka kan ? Ok harini aku cerita untuk hari pertama.

Malam sebelum

Kak Tini, antara geng kitorang tak dapat pergi sebab cik abe dia nak meminang dia. Dan dan la pulak nak meminang masa kitorang nak gi trip ni. Huhu. Tapi takpelah, semoga bahagia akhirnya. So bila kak tini tak dapat pergi, asalnya nak memasak untuk sarapan dan makanan tengahari kat rumah dia, tak jadi lah. Aku pun cadang masak je kat umah aku memandangkan umah aku dengan kak tini pun sebelah menyebelah je kan. Jadi semua gegel pakat berkumpul masak kat umah aku. Jimat punya pasal, tidor pun pukul 3 lebih kut. Kikiki.

6.30 pagi

Siap² bertolak. Berkumpul kat Caltex Melor. Menunggu sampai pukul 8 pagi, satu ujian gak la. Ujian kesabaran menghadapi sahabat² yang berjaya menguji sahabatnya. Kena tipu ! Hahahahaha. Bongok betullah. Sep lelaki la kata dah sampai lama dah, tapi kitorang yang datang 1st. Rasa nak tepuk dahi berkali-kali. Sambil menunggu, sambil menyelpi. Hihihi.

11.00 pagi

Memang dalam perjalanan, mula² bini yang bawak. Last² suami pulak yang bawak. Kikiki. Camtulah cerita atas kereta yang aku naik. Kitorang berhenti kat Tol Ajil, makan sarapan jap. Sempat lagi menyelpui. Kikiki. Ok then, kitorang teruskan journey trip kitorang yang overdose meriahnya.

Banyak kali jugaklah terpaksa berhenti untuk meluahkan kepedihan menahan pundi kencing sep² ni. Kahkahkah.

2.30 petang

Selepas berhenti solat jamak kat Tol Gambang, kitorang cadang nak lunch kat situ je. Tapi takde tempat duduk, so kitorang decide je berhenti kat restoren tepi jalan, sambil dapat minum teh o beng. Eh salah, teh o ais. Kikiki. Kat luai kelantammm kan kiteerrr.. Hahahaha.

Sampailah kat R&R Paloh Hinai. Disebabkan aku ni tak pernah tau Paloh Hinai tu kat mana, so jangan tanya aku. Maybe kat area Pahang bersempadankan N9.

8.30 malam

Sepanjang perjalanan, memang kitorang berhenti untuk melepaskan rasa kepedihan menahan pundi kencing. Huhu. Yang tu pun tak payah taulah ye. Lepas isyak barulah sampai Ayer Keroh, homestay kitorang. Alhamdulillah selesa sangat. Berbaloilah. Nama homestay, HOMESTAY JAFMANURIN. 3 bilik, semua ada ekon dan ada dapur masak, petiais, mesin basuh. Terbaik.

10.00 malam

Janji kul 9 kan, tapi biasalah pergi pun suka² so memang lambat tu biasalah. Hihi. Lagipun hujan melaka haritu. Kakak--tuan homestay--cakap baru je hujan. Kitorang bawak hujan gi Melaka. Hihihi. Mungkinlah. Bawak rahmat orang kata. Sebab kakak tu kata, melaka lama sangat dah tak hujan. Alhamdulillah. Malam tu kitorang keluar sebab nak makan. Shahir cadang makan asam pedas. Nama kedai, Asam Pedas Power Abang Piee. Mak aihhhh, pedas bakhangggg ! Semua sekali rm190, seyekkkk ! Mujurlah makan ramai², jadilah seorang rm11.20. Makan sebab lapar je. Kalau tak lapar, takdenya nak habis kepedasan tu. Huhuhu.

Then kitorang balik, dan tidur. Esoknya, esoklah aku cerita pulak. Gambar, akan aku upload time aku bukak web kat laptop.

Friday, February 5, 2016

Bekpek : Melaka With Geng (Epilog)

Assalamualaikum

Pekabo (bukan peek-a-boo ek) ?
Harap² bebaik lah semuanya.

Harini, aku nak cerita sikit. Pasal journey trip aku for the first time-nya dengan kawan² yang super sporting. Mende ni kitorang tak plan betul² pun sebenarnya. Idea asal daripada kawan lain yang kononnya nak buat trip batch sem kitorang gi Melaka. Aku memang benda² alah yang terlibat dengan tanzim pelaksana ni  aku malas. Nak tau dan nak terlibat. So aku buat donno dan memang aku taknak pergi pun. Tapi lama tu dengar cerita tak jadi. So terbengkalai macam tu jelah.

Entah ye, beberapa hari lepas tu kawan aku ni-Tiqah namanya-isteri rois, bagitau yang dia nak buat trip pi Melaka. Aku macam, eh jadi pulak ke ? Dia kata, nak gi sek² kito jah. Aku pun on jelah. Aku on je tu pun sebenarnya niat memain je. Tak serius langsung beb ! Kumpul lagi beberapa orang yang masuk sekepala untuk join trip. Trip lelaki perempuan. Apapun, sebagai pelajar belajar bidang agama, kitorang pun tau batasya.

So plan punya plan, buat grup wassap, bincang² dalam tu, bawak meeting luar. Fuhh, baru aku terasa hangat keseriusan diorang ni. Plan yang on the spot, tanpa tanzim, kerjasama dari setiap orang. Setiap orang kena gerak dengan keikhlasan tolong menolong. Aku tak pernah rasa aku ada kawan² yang supersporting macam diorang ni lagi² yang lelaki sebab aku tak berapa rapat sangat dengan lelaki.

Awal sangat plan kitorang. Sebulan lebih jugak. Lepas konfem tarikh dan tempat, terus masing² usaha tempat penginapan dll. Aku backup bahagian accom dekat CH. CH ? Kata Melaka ? Mu sabajap. Hehe. Kitorang memang nak gi Melaka, dari Melaka, gi CH pulak. Terbaik kan ? Hihi.

Meskipun kitorang punya planning ni ada je gangguan dan dugaan, kitorang tetap bersatu hati teguh. Ewahhh ayattt ! Kitorang terpaksa buat dengan senyap² sebabnya ada je orang nak mengata nak memfitnah. Apalah yang diorang dapat kan ? Padahal trip macam ni patutnya diorang tak payah ganggu. Nak kata nak cegah maksiat, tunjuklah bukti kemaksiatan apa yang kitorang dah buat. Jangan main sedap tuduh je. Cinabeng betullah. Huhu. Tapi, kitorang dah maafkan dah apa yang orang buat kat kitorang dan plan kitorang. Doa sokmo agar dipermudahkan urusan.

Alhamdulillah, today 5th Feb 2016 kitorang telah berada dalam ontheway to the Melakaaaaa ! Yahuuu. Haha. Tunggu lepasni aku cerita pasal trip kitorang gi Melaka eh. Mu sabajap.

😁